Zvonko Veselinović i njegov brat Žarko, koje Kfor sumnjiči za nasilje na administrativnom prelazu Jarinje i na barikadi u Jagnjenici, do prije nekoliko mjeseci bili su na platnom spisku kosovske vlade, kao tehničari angažovani u „državnom preduzeću PTK“, saznaje televizija B92.

Na istom spisku se, kako se navodi, nalazi i ime supruge Zvonka Veselinovića, Biljane Božović.

Njih troje su, kako je za B92 potvrđeno u Pošti Kosova, do prije nekoliko mjeseci od kosovske vlade primali mjesečnu zaradu kao tehničari PTK.

„Veselinović je s bratom i suprugom bio angažovan da održava antene i kao stražar, ali u međuvremenu mi više nemamo našu opremu i nisu nam više potrebni, tako da smo raskinuli ugovor“, kaže Menhan Abazi, portparol PTK.

Veselinović je, kako se tvrdi, kosovskoj pošti još 2007. izdao prostor u Kosovskoj Mitrovici na kojem je postavljena antena mobilne telefonije PTK.

Kako prenosi B92, Pošta je Veselinoviću plaćala 350 evra mjesečno za jednu antenu. Pored ovog, s Veselinovićem su potpisani ugovori za još dvije antene na teritoriji sjevera, čime je kosovskoj pošti omogućeno da signalom mobilne telefonije pokriva čitav sjever Kosova.

„Kako bi mrežom pokrili čitavu teritoriju Kosova, 2007. godine PTK je potpisao nekoliko ugovora sa Zvonkom Veselinovićem za postavljanje tri antene na sjeveru: u Zubinom Potoku, Leposaviću i u Mitrovici. Međutim, u međuvremenu Veselinović je postao problematičan i počeo je da se spominje u medijima, pa smo raskinuli sve ugovore s njim“, kazao je Abazi.

Antene koje je održavao Veselinović istovremeno su bile i jedine tri funkcionalne antene neke kosovske mreže mobilne telefonije na sjeveru, s obzirom na to da su antene konkurentskog mobilnog operatera IPKO uništene u nekoliko eksplozija tokom 2010. Ni danas se ne zna ko je odgovoran za ove napade, prenosi B92.

U međuvremenu Euleks je protiv Veselinovića pokrenuo istragu zbog organizovanja nereda na Jarinju i Jagnjenici nakon što je glavnokomandujući Kfora Erhard Drevs izjavio da ima snimke na kojima se vidi da je Veselinović glavni organizator nasilja na barikadama.

Veselinović je, međutim, za „Politiku“ izjavio da jedva čeka da pogleda te snimke i odgovori na navode optužnice.

Ostavi poruku