Конвој са хуманитарном помоћи из Русије и даље стоји на прелазу Јариње. Москва намерава да проблем блокаде конвоја изложи да данашњем самиту ЕУ и Русије у Бриселу. Конвој постао предмет политичке уцене, оценио руски амбасадор Конузин.

Руски конвој са хуманитарном помоћи намењеном Србима на Косову и Метохији и даље стоји на административном прелазу Јариње. Од 25 камиона, у Покрајину су ушла само два. Они се налазе десетак метара од административне линије, док се трећи камион налази на самом пункту на Јарињу.

Остатак конвоја је на Рудници, пар километара од административног прелаза Јариње, где чека на даљи развој ситуације. У камионима се налази и прехрамбена роба која није у хладњачама, јавља извештач РТС-а.

Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин јутрос је видео-линком са Јариња разговарао са министром за ванредне ситуације Русије Сергејом Шојгуом о насталој ситуацији.

Представници руског министарства навели су да политички врх Русије, између осталих и министар иностраних послова Сергеј Лавров, интензивно преговара о решењу ситуације и пропуштању конвоја.

Итар Тас преноси да Москва намерава да на данашњем самиту ЕУ-Русије у Бриселу изложи проблем блокаде конвоја.

Из Еулекса су поновили да постоје две могућности да руски конвој стигне до Срба на Косову и Метохији. „Прва је да се прихвати пратња Еулекс полиције, јер је то уобичајена пракса у ЕУ, да полиција прати тако велике конвоје. Друга је прелазак преко прелаза Мердаре“, поручила је портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић.

„Ако руски конвој прихвати пратњу Еулекс полиције, то значи да се возила Еулекса морају пропустити кроз барикаде“, истиче Ирина Гудељевић.

Те две могућности биле су понуђене и јуче, али је руски амбасадор Александар Конузин рекао да конвоју не треба пратња и да неће отићи на Мердаре, пошто тај прелаз контролишу приштинске власти које, како је рекао, Београд и Москва не признају.

Конузин: Еулекс прекорачио мандат

Конузин оцењује да је руски конвој постао предмет политичке уцене. „Мисија ЕУ је још једном показала да је изашла из оквира мандата који је добила од Савета безбедности УН. Уместо да испуњава своје функције, које су јој поверене, Еулекс поставља неке политичке услове“, рекао је Конузин, преноси агенција РИА новости.

Шеф делегације Европске уније у Београду Венсан Дежер негирао је да Еулекс блокира пролаз руског хуманитарног конвоја на Косово. Он је навео да је ЕУ примила званично писмо амбасадора Русије у Србије Александра Конзина да се обезбеди пратња за конвој и да постоји стандардна проседура када се тражи пратња за конвоје.

Начелник Косовскомитровачког Округа Раденко Недељковић оценио је да Еулекс настоји да искористи конвој с руском помоћи и прикаже да је административни прелаз ка централној Србији заправо гранични прелаз.

„Циљ упућивања конвоја на прелаз Мердаре је да се руска помоћ Србима спроведе у комплетној косовској процедури“, рекао је Недељковић Телевизији Мост.

Срби са севера Покрајине блокирали су јуче конвој од 11 блиндираних возила Еулекса, који се кретао ка Јарињу. Срби су имали сазнања да су у возилима Еулекса косовски цариници и погранични полицајци, рекао је председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић, што је, како је навео, нова непотребна провокација.

Руску хуманитарну помоћ чине мобилни агрегати, покривачи, храна и пољски кревети.

Ostavi poruku