Konvoj sa humanitarnom pomoći iz Rusije i dalje stoji na prelazu Jarinje. Moskva namerava da problem blokade konvoja izloži da današnjem samitu EU i Rusije u Briselu. Konvoj postao predmet političke ucene, ocenio ruski ambasador Konuzin.

Ruski konvoj sa humanitarnom pomoći namenjenom Srbima na Kosovu i Metohiji i dalje stoji na administrativnom prelazu Jarinje. Od 25 kamiona, u Pokrajinu su ušla samo dva. Oni se nalaze desetak metara od administrativne linije, dok se treći kamion nalazi na samom punktu na Jarinju.

Ostatak konvoja je na Rudnici, par kilometara od administrativnog prelaza Jarinje, gde čeka na dalji razvoj situacije. U kamionima se nalazi i prehrambena roba koja nije u hladnjačama, javlja izveštač RTS-a.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin jutros je video-linkom sa Jarinja razgovarao sa ministrom za vanredne situacije Rusije Sergejom Šojguom o nastaloj situaciji.

Predstavnici ruskog ministarstva naveli su da politički vrh Rusije, između ostalih i ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, intenzivno pregovara o rešenju situacije i propuštanju konvoja.

Itar Tas prenosi da Moskva namerava da na današnjem samitu EU-Rusije u Briselu izloži problem blokade konvoja.

Iz Euleksa su ponovili da postoje dve mogućnosti da ruski konvoj stigne do Srba na Kosovu i Metohiji. „Prva je da se prihvati pratnja Euleks policije, jer je to uobičajena praksa u EU, da policija prati tako velike konvoje. Druga je prelazak preko prelaza Merdare“, poručila je portparolka Euleksa Irina Gudeljević.

„Ako ruski konvoj prihvati pratnju Euleks policije, to znači da se vozila Euleksa moraju propustiti kroz barikade“, ističe Irina Gudeljević.

Te dve mogućnosti bile su ponuđene i juče, ali je ruski ambasador Aleksandar Konuzin rekao da konvoju ne treba pratnja i da neće otići na Merdare, pošto taj prelaz kontrolišu prištinske vlasti koje, kako je rekao, Beograd i Moskva ne priznaju.

Konuzin: Euleks prekoračio mandat

Konuzin ocenjuje da je ruski konvoj postao predmet političke ucene. „Misija EU je još jednom pokazala da je izašla iz okvira mandata koji je dobila od Saveta bezbednosti UN. Umesto da ispunjava svoje funkcije, koje su joj poverene, Euleks postavlja neke političke uslove“, rekao je Konuzin, prenosi agencija RIA novosti.

Šef delegacije Evropske unije u Beogradu Vensan Dežer negirao je da Euleks blokira prolaz ruskog humanitarnog konvoja na Kosovo. On je naveo da je EU primila zvanično pismo ambasadora Rusije u Srbije Aleksandra Konzina da se obezbedi pratnja za konvoj i da postoji standardna prosedura kada se traži pratnja za konvoje.

Načelnik Kosovskomitrovačkog Okruga Radenko Nedeljković ocenio je da Euleks nastoji da iskoristi konvoj s ruskom pomoći i prikaže da je administrativni prelaz ka centralnoj Srbiji zapravo granični prelaz.

„Cilj upućivanja konvoja na prelaz Merdare je da se ruska pomoć Srbima sprovede u kompletnoj kosovskoj proceduri“, rekao je Nedeljković Televiziji Most.

Srbi sa severa Pokrajine blokirali su juče konvoj od 11 blindiranih vozila Euleksa, koji se kretao ka Jarinju. Srbi su imali saznanja da su u vozilima Euleksa kosovski carinici i pogranični policajci, rekao je predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, što je, kako je naveo, nova nepotrebna provokacija.

Rusku humanitarnu pomoć čine mobilni agregati, pokrivači, hrana i poljski kreveti.

Ostavi poruku