Насловна Србија Конузин: Еулекс изазвао политички проблем

Конузин: Еулекс изазвао политички проблем

0

Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин изјавио је данас да је Еулекс из политичких разлога зауставио конвој хуманитарне помоћи Министарства за ванредне ситуације Русије упућене Србима на Косову.

Конузин је у Лешку рекао да неприхватљива ситуација траје већ други дан.

Конузин је најавио да ће се данас на самиту ЕУ – Русија, умјесто да се расправља о крупним питањима између Европске уније и Русије, разговарати о вјештачкој кризи коју је ЕУ направила на сјеверу Космета.

„Прво су дозволили колони да уђе на територију покрајине Косово а затим су блокирали улазак конвоја, што говори да су обманули оне који су учествовали у овој операцији. Добијамо захтјеве који нису у складу са мандатом Еулекса јер нигдје не пише да су они обавезни да прате хуманитарни конвој“, рекао је Конузин.

Додао је да су Руси навели да им пратња није потребна и да је покушано наметање пратње.

„Испада да Европска мисија за владавину права (Еулекс) сама крши европске законе. Већ смо дан и по овдје и из разговора са Србима видимо да они сматрају да ова мисија има проприштински став и да су напустили свој неутрални статус. То је став Срба који живе на Косову и Метохији и ја у потпуности подржавам тај став“, рекао је руски амбасадор.

Конузин је навео да Русима замјерају због слања помоћи Србима.

„Србима на Косову, по њиховом мишљењу, није потребна помоћ. Срби су се директно обратили нама за помоћ. Имамо писма од Срба са Косова који моле за ову помоћ а Влада Србије нам је изразила захваност за ово што шаљемо Србима“, рекао је Конузин.

Додао је да нико са стране не би требало да се меша у договоре Срба и Руса, него би требало да обављају посао који им је међународна заједница повјерила, али то раде веома лоше.

„Ова ситуација биће рјешавана на највишем нивоу јер је од хуманитарне операције вјештачки направљен политички проблем“, рекао је Конузин.

На питање да ли је пратња од Еулекса најприје тражена па отказана, Конузин је одговорио да је јуче шефу Еулекса Гзавијеу Бу де Марнаку пренио да пратња није потребна.

„Рекао сам да изда наредбу Еулексу да настави формалности око проласка конвоја са хуманитарном помоћи“, рекао је Конузин.

„Када смо схватили да ће доћи до злоупотријебе ове процедуре рекли смо да нам такве услуге нису потребне. Сви разумију да није у питању пратња руске хуманитарне помоћи него да је намјера да се на пункт Јариње поставе приштински цариници и полицајци“, рекао је Конузин.

Додао је да се други конвој креће према Нишу, јер ће због недовољног складишног простора на Косову помоћ бити истоварена у Нишу.

„Помоћ која ће бити лагерована у Нишу испоручиће се Србима на КиМ преко Црвеног крста“, рекао је амбасадор.

Упитан да ли ће за улазак на сјевер Косова конвој који је заустављен користити алтернативне путеве, Конузин је одговорио да Руси не траже алтернативне путеве јер је овај пут договорен са српском страном.

„Све би било у реду да се није умијешала трећа страна која смета и Русима и Србима, умјесто да је обављала свој посао и обезбиједила спрођење договора руске и српске стране“, рекао је Конузин.

Конузин је посјетио фабрику откивака „Лола“ у Лешку.

 

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version