ЕУ није тражила од Србије да призна Косово, рекао је извјестилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин.

„Европски парламент не располаже никаквом информацијом да би Европска комисија од Србије тражила признање Косова. Ни једна земља, чланица ЕУ, не може једнострано нешто тако тражити од Србије“, рекао је Кацин, одговарајући на тврдње српских званичника да им је такав услов постављен.

Према његовим ријелима, једино што се тражи од Србије јесте да омогући слободан проток људи, робе, услуга, идеја и капитала, што је основни принцип ЕУ.

„Барикаде и блокаде не могу бити одговор за изазове који стоје пред Србијом до марта када ће Евопски савјет поново разматрати додјељивање статуса кандидата Србији“, рекао је Кацин за Радио Слободна Европа.

Он сматра да је изјава српског министра полиције Ивице Дачића и предсједника Србије Бориса Тадића да је признање Косова услов за добијање статуса кандидата, изречена за унутрашњополитичке потребе у предизборној кампањи.

„Ову изјаву разумијем у контексту предизборних потреба, али за мене ова изјава вуче Србију од реалности у митологију“, рекао је Кацин.

Он је навео да је ЕУ дала Србији могућност да се у року од два мјесеца докаже и ојача свој кредибилитет којег је изгубила када је својом одлуком напустила дијалог са Косовом.

Кацин каже да Косово не може добити статус кандидата у скорије вријеме, али да Србија то може и заслужује.

Тадић је јуче изјавио да је захтјев да Србија призна независност Косова изнесен у посљедњим тренуцима преговора о статусу кандидата за чланство у ЕУ, али да га Србија није прихватила.

Извор: СРНА

Ostavi poruku