Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra rekao je da je naivno vjerovati da se BiH ne može raspasti i da je „datost koja se ne može dalje mijenjati“.

„Ako ništa ne radite da se to ne dogodi, ako sa ljudima koji hoće drugačiju Bosnu ne komunicirate, pregovarate i dogovarate se, ne zadovoljavate i njihove interese, dolazimo do jednosmjernih ulica“, rekao je Filandra za „Dnevni avaz“.

On smatra da je trenutno takvo stanje koje ne odgovara ni BiH ni Bošnjacima.

„Nemamo vlast 15 mjeseci. To je interes snaga koje rade na drugačijoj BiH. Ne mislim da oni rade protiv BiH. Treba vidjeti kakva je to drugačija BiH. Bošnjaci će morati ozbiljnije sjesti sa tim ljudima i vidjeti koja je to i kakva BiH. Bježanje od problema neće ih riješiti“, istakao je Filandra.

Prema njegovom mišljenju, Bošnjaci su u vrlo teškom i ozbiljnom stanju. „Stagnacija je blaga riječ za stanje u kojem se Bošnjaci danas nalaze. Ako vi dugo stagnirate, a Bošnjaci stagniraju u posljednjih desetak godina, a drugi ne stagniraju, onda vi, ustvari, zaostajete“, rekao je Filandra i upozorio da sve to vodi do ekstremizacije.

On smatra da se Bošnjaci u posljednje vrijeme u nacionalnom smislu dosta ekstremizuju, što je vrlo negativno.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku