Посланик Европског парламента и извјестилац за БиХ Дорис Пак сматра да је жалосно да СДП БиХ користи њено име како би додатно узбуркала политички дискурс у БиХ умјесто да настоји да ради ка заједничким рјешењима.

Оштро одбацујући констатације из саопштења СДП-а БиХ које се односе на њену личност и улогу у БиХ, Пак у сапштењу изражава разочарење што се њено име користи у политичким обрачунима.

Она истиче да закодавства оба ентитета и БиХ морају бити у складу са законодавством ЕУ и да застој у формирању Савјета министара БиХ не би требало да буде препрека за усклађивање законодавства у ентитетима, као ни у парламенту БиХ.

„Стога погрешно тумачење мојих изјава датих у Италији мора бити заустављено“, наводи Пак и додаје да никада није коментарисала да је кипарски модел рјешење за БиХ и да је свака сугестија да је то учинила чиста неистина.

Дорис Пак каже да није „хвалила Републику Српску, а критковала Федерацију БиХ“, већ да је само поновила оно што пише у свим резолуцијама Европског парламента о овом питању да се структуре ФБиХ морају модернизовати.

Што се тиче питања затварања ОХР-а, Пак истиче да многи у ЕУ дијеле њен став да би „задржавање канцеларије високог представника додатно одузело одговорност политичарима у БиХ у кључном тренутку када морају донијети одлуке за будућност БиХ“.

Иако у овом тренутку нема Савјета министара, наводи Пак, парламент БиХ би морао да испуњава своје задатке и донесе законе о попису становништва, о систему државне помоћи и другом.

СДП БиХ саопштио је раније да су изјаве Дорис Пак у Бањалуци о састанку политичких лидера у Италији политички неодмјерене, недобронамјерне и нетачне.

Извор: СРНА

Ostavi poruku