Управни одбор Вијећа за имплементацију мира (ПИЦ) на дводневном засједању окончаном данас није донио одлуку о укидању супервизије у Брчко дистрикту, али је врло могуће да ће таква одлука бити донесена у мају, на наредној сједници.

Родерик Мур, први замјеник високог представника у БиХ и супервизор за Брчко, истакао је да су чланице ПИЦ-а једногласно поздравиле усвајање нове уредбе Републике Српске у коју је укључена и карта на којој је брисана међуентитетска граница.

„То показује кораке напријед у смислу поштивања обавеза РС. Тај корак је отворио врата за овај процес. У наредним седмицама и мјесецима водиће се разговори који би могли довести до одлуке о окончању режима супервизије. На сједници УО ПИЦ-а било је снажних индиција да ће се дјеловати у правцу тог циља. У међувремену ће бити вршене консултације са ентитетима, мислим и са Брчко дистриктом, са земљама чланицама ПИЦ-а и домаћим актерима“, рекао је Мур.

Напоменуо је да је Турска изразила резерву имајући у виду пољуљану политичку ситуацију у БиХ и нејасноће које ствара Влада РС у смислу да ли је карта обавезујућа. Мур је рекао да се нада да ће преостала питања за окончање супервизије бити ријешена, али није прецизирао која.

Нагласио је и да је било ријечи о статусу арбитражног вијећа за Брчко у смислу треба ли наставити постојати и након окончања супервизије.

Валентин Инцко, високи представник у БиХ, истакао је да треба пажљиво размотрити какве би биле посљедице по окончању супервизије.

Говорећи о изазовима и проблемима БиХ, Инцко је казао да је потребно ново вијеће министара БиХ или бар функционално техничко вијеће министара ако се жели постићи напредак у 2012. години.

„Не миримо се тиме да остане техничко вијеће министара. Међународна заједница очекује да се именује ново, али ако га нема, онда ово треба максимално да ради. Примају плате, имају кола, удобности и поштено је да раде добро“, додао је Инцко.

Нагласио је да је неформирање органа нанијело штету држави подсјетивши да је кредитни рејтинг БиХ снижен. Инцко је поновио да је потребно да се промијене ставови одређених политичких лидера, те да је одговорност на најјачим странкама које су побиједиле на изборима.

„Политичари са пет грама добре воље могли би измијенити ситуацију. Имају три подручја за сарадњу, а то су пут у ЕУ, пут у НАТО и економија“, нагласио је Инцко.

Казао је и да је важно до избора идуће године провести одлуку Уставног суда БиХ о Статуту града Мостара.

Инцко је истакао да је УО ПИЦ-а осудио нападе на Дејтон и оспоравање суверенитета и интегритета БиХ, те дао подршку високом представнику да одговори на те нападе, али он неће одговарати ретроактивно.

Инцко је напоменуо да је УО ПИЦ-а разговарао и о испуњавању услова „пет плус два“ за затварање ОХР-а, те утврдио да није постигнут никакав напредак осим „неких позитивних вијести о Брчко дистрикту“.

„ПИЦ је информисан о напорима у процесу повратка. Поздравио је побољшане резултате у процесу уништавања опасне муниције, али је констатовао да је потребно убрзати процес. Разматрао је напредак у реформи образовања. Исказана је забринутост јер је и даље застој у проведби стратегије за рјешавање ратних злочина“, додао је Инцко.

Рекао је да је Драган Вранкић, министар финансија и трезора БиХ, јуче изложио фискалну ситуацију у БиХ, те да су политичке опструкције спријечиле да Фискално вијеће БиХ обавља свој посао адекватно.

Одговарајући на питање новинара када ће подузети конкретне кораке, Инцко је рекао да га људи често питају шта ће урадити са БиХ, али да је то питање за домаће лидере.

„Међународна заједница не може одузети одговорност домаћим политичарима. Када се очекује да међународни фактори смање своје присуство, очекује се да домаћи политичари повећају одговорност“, нагласио је Инцко.

 

Ostavi poruku