Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić smatra da bi svi koji su otišli predaleko u zahtjevima i opstrukcijama Ustava BiH i izbornih rezultata trebalo da naprave korak unazad kako bi BiH dobila Savjet ministara, istakavši da takvih koraka najviše mora biti u Federaciji BiH.

Tadić, koji je i potpredsjednik SDS-a, navodi da bi novi sastanak o formiranju vlasti u BiH trebalo da raspiše predsjednik SDA Sulejman Tihić, ali da je nejasno zašto su politički lideri preuzeli posao Predsjedništva BiH.

„Stav SDA je da se sastanak i ne treba održavati dok druge stranke ne prihvate popis iz 1991. godine kao osnov za raspodjelu dužnosti. Po svemu sudeći čak da se sastanak održi i danas neće biti rezultata“, rekao je Tadić za „Fokus“.

On je poručio da će svi koji uvažavaju glas Republike Srpske biti prihvaćeni kao prijatelji, a avanturistima je nazvao one koji jurišaju na odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji jasno predviđa konsenzus i koordinaciju između entiteta.

Kada je riječ o dešavanjima u regionu, Tadić je rekao da je Kosovo unutrašnje pitanje Srbije, a da Hrvatska sa članstvom u EU postaje za BiH veoma visok zid, te da bi bilo značajno kada bi u novoj hrvatskoj vladi bili zastupljeni predstavnici srpskih stranaka.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku