Захтев да Србија призна независност Косова изнет је у последњим тренуцима преговора о статусу кандидата, али Србија то није прихватила, каже председник Борис Тадић.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је у Крагујевцу да је захтев да Србија призна независност Косова изнет у последњим тренуцима преговора о статусу кандидата за чланство у ЕУ, али да га Србија није прихватила.

Коментаришући изјаву министра унутрашњих послова Ивице Дачића да је признање Косова услов да Србија добије кандидатуру за ЕУ, Тадић је новинарима рекао да је тај захтев изнет, али не на такав начин, у последњим тренуцима преговора о статусу кандидата.

„Ми нисмо такав захтев прихватили, нити ћемо га прихватити“, рекао је Тадић и додао да је сада реч о једној политичкој борби и да је уверен да ће Србија убедити своје европске партнере да је то немогуће.

„Наставићемо нашу борбу на један миран дипломатски начин, убеђујући наше партнере, и сигуран сам да ће они на крају разумети да без Србије као централно постављене земље на Балкану нема мирног и стабилног Балкана, а да је то у интересу свих европских земаља како не би плаћали страховито велику цену као што је то било деведесетих година“, рекао је Тадић.

Осврћући се на сукобе у бившој Југославији током последње деценије 20. века, Тадић је рекао да су мир и људски животи могли бити сачувани да је било „превентивног понашања у сфери политике“.

„Верујем да ћемо после једне нове дипломатске офанзиве успети да убедимо наше европске партнере. Ако не ову генерацију, убедићемо следећу. Уосталом, и у Европи се дешавају избори као и овде, јер су аргументи на нашој страни“, нагласио је Тадић.

Тадић је поновио да Србија неће одустати од Резолуције 1244 Уједињених нација. „Она је донела мир на простору Косова и Метохије и сачувала је људске животе. Она је гаранција заштите људских права независно од тога колико која нација има припадника на Косову и Метохији“, сматра Тадић.

Решење кроз Резолуцију 1244

Према његовим речима, Резолуција УН 1244 о Косову је и правни основ из кога се може пронаћи решење за проблем Косова и Метохије.

Тадић је рекао да има јасан политички план како то решење треба да изгледа и да ће, ако разговори о томе буду приведени крају, изаћи у јавност.

У сваком случају, рекао је Тадић, „не треба излазити у јавност пре времена да би читав план био ефективан и дао резултат“.

„Ми сви, и наша дипломатија, и сви који су се бавили евроинтеграцијама потрошили смо сву људску енергију да одбранимо наш интегритет и да добијемо статус кандидата“, рекао је Тадић.

„Огромна енергија је изливена. Није нам жао и нећемо да одустанемо. Ми јасно знамо да је то пут. Србија мора да уђе у ЕУ зато што немамо боље решење. Када бисмо га имали, радо бисмо заокренули у овим околностима, јер се и Европа суочава са проблемима, а с друге стране, Србија не може да одустане од елементарних интереса“, истакао је Тадић.

Према његовим речима, актуелна власт због политике према Косову „трпи страшне оптужбе“ да је издајничка иако се, како је рекао, сада види да то није тачно.

Захваливши руској влади на хуманитарној помоћи Србима на Косову, Тадић је рекао да ниједан хуманитарни конвој „не сме да буде заустављен, поготову за Србе на Косову који су, стварно, најугроженија етничка скупина на простору Европе данас“.

Ostavi poruku