Нова међусобна оптуживања настављена су у Вајтхолу у вези са изолацијом Британије у Европи након што је објављено да је Форин офис био искључен из владине преговарачке стратегије.

Осим тога, неке либералдемократе рекле су да је премијер Дејвид Камерон отишао на разговоре у Брисел прошле седмице без „информација, пријатеља и флексибилности“, пише данас „Гардијан“.

Камерон и потпредсједник владе и вођа либералдемократа Ник Клег, који су у отвореном сукобу након што је Британија у мањини на самиту ЕУ, два пута су се састали приватно да ријеше неспоразуме.

Клег је, ипак, одлучио да не учествује на јучерашњем брифингу премијера посланицима у парламенту након упозорења да се Лондон суочава са изолацијом након што је уложио вето на промјене ЕУ, док су лабуристи овај његов потез окарактерисали као „кукавичлук“.

Лабуристи кажу да је недолазак Клега доказ да је влада апсолутно подијељена у вези са улогом Британије у Европи.

У међувремену, либералдемократе инсистирају да ће коалиција опстати и да несугласице на линији Клег-Камерон неће угрозити коалицију.

Бивши лидер либералдемократа Педи Ешдаун рекао је телевизији Би-Би-Си да су, упркос томе што су двије странке унапријед договориле заједнички став, преговори са ЕУ били ствар премијера и Британија сада мора да „се одмакне од позиције изолације“.

„Уколико ова влада буде довољно луда да се у будућности буни против европске политике мислим да ће доћи у веома озбиљну ситуацију“, рекао је Ешдаун.

Замјеник лидера либералдемократа Сајмон Хјуз рекао је да је коалиција и даље снажна упркос спора око Европе.

„Либералдемократе придружиле су се коалицији у националном интересу. Ми смо то урадили да коалиција буде осигурана у наредних пет година и тако ће и бити“, рекао је Хјуз, одбијајући тврдње да је одсуство Клега намјерно изведено да понизи Камерона.

Аналитичари кажу да је одсуство Клега без преседана, иако је поздравио Камеронов говор у понедјељак, јер ће се људи сада питати како двије странке могу да изгладе јаз међу њима у вези са тако важним питањем.

Конзервативни посланици поздравили су Камероново рјешавање преговора са ЕУ јер су многи и раније тражили да влада уради детаљне планове враћања овлаштења од Брисела Вестминстеру.

Коалициона влада ће размотрити однос снага између Вестминстера и Брисела, рекао је министар правосуђа Кен Кларк, одбацујући идеју да ће влада сада тражити враћање овлаштења.

„Мислим да сада нема ни најмање шансе за тражење повратка овлаштења. Ова влада то неће учинити“, рекао је Кларк Каналу 4.

У међувремену, министар иностраних послова Вилијем Хејг рекао је да се британски однос са Европом суштински није промијенио, иако је Лондон сада сам у свом противљењу измјенама уговора ЕУ међу 27 чланица чији је циљ јача буџетска и фискална унија.

Говорећи у Вашингтону након сусрета са америчким државним секретром Хилари Клинтон Хејг је рекао да ће Британија наставити да се залаже за Европу да буде економски конкурентнија и даље ће играти „апсолутно централну и водећу улогу у заједничкој иностраној политици у вези са Блиским истоком, Ираном и другим питањима“.

Извор: СРНА

Ostavi poruku