Замјеник премијера Србије Ивица Дачић оцијенио је данас да Србија ни у марту неће учинити значајан искорак ка добијању кандидатуре за чланство у ЕУ јер је, како је оцијенио, услов за то признавање независности Косова.

„Више да се не лажемо и да не причамо бајке. То се тражи“, рекао је Дачић новинарима након скупа о људској безбједности у организацији Центра за безбједносне студије.

Он је оптужио медјународну заједницу да је изневјерила очекивања грађана и оцијенио да је 2000. године од њих само тражено да се са власти склони Слободан Милошевић и да тада нико није помињао независност Косова.

„Тада нико није спомињао питање независности Косова, а 11 година касније ми не можемо да добијемо ни кандидатуру. Кога сада треба да смијенимо или да пошаљемо у Хаг“, рекао је Дачић и додао да није фер да Србија не добије кандидатуру и поред свега што је урадила.

премијера је подсјетио да је Србија смијенила Слободана Милошевића, завршила сарадњу с Хашким трибуналом, усвојила Резолуцију о Сребреници, Статут Војводине и упутила извињење свим народима у окружењу, те да није реално да послије свега тога не може да добије чак ни статус канидата за ЕУ.

„Ако ЕУ не жели даље проширење, нека онда тако каже“, рекао је Дачић и додао да је за наставак европских интеграција, али је исто тако и за очување националних интереса и достојанства.

премијера је оцијенио да је предсједник Србије Борис Тадић могао сада да добије кандидатуру само да је прихватио да се Косово на регионалним скуповима не представља у складу са Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН, али да је добро што то није прихватио.

Извор: СРНА

Ostavi poruku