Насловна Свијет Иран расклапа и копира амерички шпијунски авион

Иран расклапа и копира амерички шпијунски авион

0

Иран ће раставити на саставне дијелове америчку беспилотну летјелице, која се недавно нашла у посједу те земље, и у „завршној је фази“ откривања тајне њеног софтвера, изјавио је данас шеф Комитета за националну безбједност иранског парламента Парвиз Сороури.

„Наша сљедећа акција ће бити расклапање авиона“, рекао је Сороури, према веб сајту иранске државне телевизије, који је пренијела агенција АФП.

„У блиској будућности, ми ћемо моћи масовно да је производимо. Ирански инжењери ће ускоро направити бољи авион од америчке користећи расклопљену летјелицу“, рекао је он.

Иран је саопштио да је дошао у посјед софистициране, за радар невидљиве америчке беспилотне летилице РQ-170 Сентинел, 4. децембра, која је ушла у његов ваздушни простор.

Јединица иранске револуционарне гарде задужена за сајбер ратовање је, наводно, преузела команду лета над беспилотном летјелицом.

Амерички званичници, који су више пута поновили да је беспилотна летјелица била у мисији ЦИА-е изнад Ирана, изразили су скептицизам да Иран има технологију да направи такав подвиг. Они су саопштили да се летијелица вјероватно покварила.

Они су, такође, изразили сумњу у могућности Ирана да направи копију беспилотне летилице – барем без помоћи Русије или Кине.

Али Сороури је рекао да је Иран „у завршној фази откривања шифре“.

Сороури је, такође, рекао да Ирану „нису потребни руска или кинеска сарадња“ да би направили копију беспилотне летјелице.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version