Potpredsjednik Vlade Srbije u ostavci Božidar Đelić izjavio je da Srbiji ni u martu nije zagarantovano dodjeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU.

„Ako me pitate da li je izvestan status kandidata – odgovor je ne“, rekao je Đelić gostujući sinoć u emisiji „Utisak nedjelje“ na televiziji B92, i dodao da će, ukoliko se nastavi na insistranju da Srbija odstupi od Rezolucije 1244, teško postići dogovor oko regionalnog predstavljanja Kosova.

„Ako se pozicije ne promene, neće biti jednostavno dobiti status kandidata, ali to ne znači da ne treba da idemo na razgovore“, rekao je Đelić.

On je podsjetio da, prilikom odlučivanja o kandidaturi Srbije, Savjet EU prvi put u istoriji nije uvažio mišljenje Evropske komisije o kandidaturi jedne zemlje.

„Mi smo došli u petak u Brisel sa uslovima za status kandidata koji su bili ispunjeni i zakoračili smo čak u ispunjavanje uslova za početak pregovora“, objasnio je Đelić, dodajući da se, međutim, ispostavilo da uslovi nisu oni koje je formulisala Evropska komisija.

Đelić je potvrdio da je u petak, zato što do posljednjeg trenutka nije bilo izvjesno kakav će biti stav Savjeta EU, imao dva govora, jedan kojim se proslavlja dodjeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU, i drugi koji je sadržavao njegovu ostavku.

Prema njegovim riječima, Srbija se borila da formulacija Savjeta EU bude da joj se dodjeljuje status kandidata, a da se u martu potvrđuje, odnosno stupa na snagu.

„Mi smo se borili do posljednjeg momenta i znali smo da je veliki broj zemalja bio spreman da se to pitanje otvori u četvrtak uveče, i zaista Slovenija je otvorila to pitanje i ukazala na štetnost odbijanja dodjeljivanja statusa kandidata Srbiji, ali na žalost je mali broj zemalja ostao na svom stanovištu“, rekao je Đelić.

Prema njegovim riječima, dvije zemlje sa najvećim rezervama su Njemačka i Austrija, koje su javno poručile da je na takav stav veoma uticalo ranjavanje njihovih vojnika na sjeveru Kosova.

„To nije pravično, jer cijela konstrukcija počinje od rezolucije usvojene u UN u kojoj je stajalo da dijalog sa Prištinom neće biti uslov za evrointegracije“, kazao je Đelić, ali i podsjetio da su države „kvinte“ na proljeće promijenile politiku i sve čvršće počele da vezuju Kosovo i evropski put Srbije.

Đelić je, ipak, poručio da Srbija nema druge mogućnosti osim da nastavi dijalog sa svim činiocima u EU, jer je jedina alternativa zamrzavanje kosovskog konflikta i samoizolacija.

„Imate defetistički pristup koji želi da Srbiju samoizoluje i one koji misle da će tako problemi nestati – to je politika za malu djecu. Politika za odrasle je da i pod nepovoljnim okolnostima pokušavate da izdejstvujete najbolje rešenje, a nećete ga dobiti ako prekinete dijalog sa onima koji drže ključ takvog rešenja“, objasnio je Đelić.

Đelić je rekao da je juče razgovarao sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i da ga je ubijedio da odustajanje od ostavke ne bi bilo uputno ni za njega samog ni za vladu.

On je dodao da će premijer Mirko Cvetković već danas parlamentu dostaviti njegovu ostavku i da će se ona naći na dnevnom redu sljedeće sjednice skupštine.

„Ja sam u martu javno preuzeo obavezu da ću, ako Srbija na kraju ove godine ne dobije status kandidata za članstvo u EU, podneti ostavku i ja sam to uradio. Taj princip odgovornosti bi trebalo da bude najnormalnija stvar“, rekao je Đelić, i konstatovao da bi za državu bilo dobro da svako drži zadatu riječ.

„Dve vrednosti su za mene ključne: odgovornost i meritokratija i te dve stvari razlikuju uspešne države od neuspešnih“, zaključio je Đelić.

Ostavi poruku