Потпредсједник Владе Србије у оставци Божидар Ђелић изјавио је да Србији ни у марту није загарантовано додјељивање статуса кандидата за чланство у ЕУ.

„Ако ме питате да ли је известан статус кандидата – одговор је не“, рекао је Ђелић гостујући синоћ у емисији „Утисак недјеље“ на телевизији Б92, и додао да ће, уколико се настави на инсистрању да Србија одступи од Резолуције 1244, тешко постићи договор око регионалног представљања Косова.

„Ако се позиције не промене, неће бити једноставно добити статус кандидата, али то не значи да не треба да идемо на разговоре“, рекао је Ђелић.

Он је подсјетио да, приликом одлучивања о кандидатури Србије, Савјет ЕУ први пут у историји није уважио мишљење Европске комисије о кандидатури једне земље.

„Ми смо дошли у петак у Брисел са условима за статус кандидата који су били испуњени и закорачили смо чак у испуњавање услова за почетак преговора“, објаснио је Ђелић, додајући да се, међутим, испоставило да услови нису они које је формулисала Европска комисија.

Ђелић је потврдио да је у петак, зато што до посљедњег тренутка није било извјесно какав ће бити став Савјета ЕУ, имао два говора, један којим се прославља додјељивање статуса кандидата за чланство у ЕУ, и други који је садржавао његову оставку.

Према његовим ријечима, Србија се борила да формулација Савјета ЕУ буде да јој се додјељује статус кандидата, а да се у марту потврђује, односно ступа на снагу.

„Ми смо се борили до посљедњег момента и знали смо да је велики број земаља био спреман да се то питање отвори у четвртак увече, и заиста Словенија је отворила то питање и указала на штетност одбијања додјељивања статуса кандидата Србији, али на жалост је мали број земаља остао на свом становишту“, рекао је Ђелић.

Према његовим ријечима, двије земље са највећим резервама су Њемачка и Аустрија, које су јавно поручиле да је на такав став веома утицало рањавање њихових војника на сјеверу Косова.

„То није правично, јер цијела конструкција почиње од резолуције усвојене у УН у којој је стајало да дијалог са Приштином неће бити услов за евроинтеграције“, казао је Ђелић, али и подсјетио да су државе „квинте“ на прољеће промијениле политику и све чвршће почеле да везују Косово и европски пут Србије.

Ђелић је, ипак, поручио да Србија нема друге могућности осим да настави дијалог са свим чиниоцима у ЕУ, јер је једина алтернатива замрзавање косовског конфликта и самоизолација.

„Имате дефетистички приступ који жели да Србију самоизолује и оне који мисле да ће тако проблеми нестати – то је политика за малу дјецу. Политика за одрасле је да и под неповољним околностима покушавате да издејствујете најбоље решење, а нећете га добити ако прекинете дијалог са онима који држе кључ таквог решења“, објаснио је Ђелић.

Ђелић је рекао да је јуче разговарао са премијером Мирком Цветковићем и да га је убиједио да одустајање од оставке не би било упутно ни за њега самог ни за владу.

Он је додао да ће премијер Мирко Цветковић већ данас парламенту доставити његову оставку и да ће се она наћи на дневном реду сљедеће сједнице скупштине.

„Ја сам у марту јавно преузео обавезу да ћу, ако Србија на крају ове године не добије статус кандидата за чланство у ЕУ, поднети оставку и ја сам то урадио. Тај принцип одговорности би требало да буде најнормалнија ствар“, рекао је Ђелић, и констатовао да би за државу било добро да свако држи задату ријеч.

„Две вредности су за мене кључне: одговорност и меритократија и те две ствари разликују успешне државе од неуспешних“, закључио је Ђелић.

Ostavi poruku