Ceremonija obilježavanja 70. godišnjice Pljevaljske bitke u Pljevljima imala je elemente krupnog političkog incidenta, jer na spomeniku učesnicima te bitke nije bila istaknuta državna zastava Crne Gore.

Prema današnjim saznanjima agencije Beta iz više sasvim pouzdanih izvora, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović – koji je govorio na svečanosti, posvećenoj Pljevaljskoj bici, održanoj 1. decembra – čekao je u gradu dok nije postavljena državna zastava.

Vojska Crne Gore je iz istog razloga bila zaprijetila da će sa ceremonije povući svoj vod ako ne bude postavljena crnogorska državna zastava.

Nakon izvjesnog odgađanja početka ceremonije, zastava je postavljena, ali tako što su predstavnci Lovćenskog partizanskog odreda koji je učestvovao u Pljevaljskoj bici 1. decembra 1941. godine, a koji su došli na ceremoniju u Pljevlja, pozajmili državnu zastavu koju su bili donijeli.

Organizatori proslave godišnjice Pljevaljske bitke su, prema raspoloživim informacijama, rekli da nemaju državnu zastavu Crne Gore.

Zatim su se pravdali i navodno time da je u noći uoči proslave sa jednog jarbola skinuta čelična sajla kojom se kači zastava.

Tako je, u prvi mah, na spomeniku učesnicima Pljevaljske bitke bila istaknuta samo trobojka, sa petokrakom, državna zastava bivše SFR Jugoslavije.

U Pljevljima je, na zgradi Skupštine opštine, državna zastava Crne Gore istaknuta tek pošto je za gradonačelnika izabran predstavnik vladajuće Demokratske partije socijalista Filip Vuković.

Njega je u septembru ove godine zamijenio član opozicione Socijalističke narodne partije Miloje Pupović.

Pored Pljevalja, još u nekim opštinama Crne Gore, državni simboli Crne Gore se ne koriste dosljedno.

U tom pogledu, najtvrdokornija je opština Plužine.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović redovno prisustvuje sjednicama opštinskih skupština, povodom dana opština, pa i u slučajevima kada se na nekim od tih skupova ne svira državna himna.

Državne simbole Crne Gore bojkotuje, čak, i jedan broj opozicionih poslanika, koji, recimo, ne ustaju ni kada se državna himna svira u samom parlamentu.

Izvor: BETA

Ostavi poruku