SHARE

Церемонија обиљежавања 70. годишњице Пљеваљске битке у Пљевљима имала је елементе крупног политичког инцидента, јер на споменику учесницима те битке није била истакнута државна застава Црне Горе.

Према данашњим сазнањима агенције Бета из више сасвим поузданих извора, предсједник Црне Горе Филип Вујановић – који је говорио на свечаности, посвећеној Пљеваљској бици, одржаној 1. децембра – чекао је у граду док није постављена државна застава.

Војска Црне Горе је из истог разлога била запријетила да ће са церемоније повући свој вод ако не буде постављена црногорска државна застава.

Након извјесног одгађања почетка церемоније, застава је постављена, али тако што су представнци Ловћенског партизанског одреда који је учествовао у Пљеваљској бици 1. децембра 1941. године, а који су дошли на церемонију у Пљевља, позајмили државну заставу коју су били донијели.

Организатори прославе годишњице Пљеваљске битке су, према расположивим информацијама, рекли да немају државну заставу Црне Горе.

Затим су се правдали и наводно тиме да је у ноћи уочи прославе са једног јарбола скинута челична сајла којом се качи застава.

Тако је, у први мах, на споменику учесницима Пљеваљске битке била истакнута само тробојка, са петокраком, државна застава бивше СФР Југославије.

У Пљевљима је, на згради Скупштине општине, државна застава Црне Горе истакнута тек пошто је за градоначелника изабран представник владајуће Демократске партије социјалиста Филип Вуковић.

Њега је у септембру ове године замијенио члан опозиционе Социјалистичке народне партије Милоје Пуповић.

Поред Пљеваља, још у неким општинама Црне Горе, државни симболи Црне Горе се не користе досљедно.

У том погледу, најтврдокорнија је општина Плужине.

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић редовно присуствује сједницама општинских скупштина, поводом дана општина, па и у случајевима када се на неким од тих скупова не свира државна химна.

Државне симболе Црне Горе бојкотује, чак, и један број опозиционих посланика, који, рецимо, не устају ни када се државна химна свира у самом парламенту.

Извор: БЕТА

SHARE

Оставите одговор