Лидер Социјалдемократске партије Србије (СДПС) Расим Љајић рекао је да је Србија заустављена на европском путу не својом грешком и да јој је учињена велика неправда што није добила статус кандидата.

„Једино су у случају Србије услови за кандидатуру мењани у ходу. Штета је и неправда што Србији није додељен статус кандидата за чланство у ЕУ, али погрешно је одустати од европског пута, Треба бири рационалан и прагматичан“, рекао је Љајић  на страначкој конвенцији у Београду, поводом друге године од оснивања ове странке.

Он је оцијенио да ће пут српских интеграција бити тежак и оцијенио да Србија неће постати чланица ЕУ у наредних 10 година и да не треба више назначавати историјске датуме за кандидатуру.

Љајић је рекао да треба наставити дијалог са Србима на Косову, а да преговори са Приштином не би требало да изгледају тако да се једној страни увијек постављају услови.

Он је оцијенио да је Србији након избора потребна мала и компетентна влада, која ће знати да утврди приоритете, а прије свега да се усредсреди на економски развој земље и унутрашње реформе.

Према његовим ријечима, СДПС се залаже да у Србији постоји парламент са 150 посланика и влада са највише 15 министара.

„Ако могу лабуристи у Хрватској, а Зоран Јанковић после два месеца од појављивања да победи у Словенији, можемо и ми да будемо највеће изненађење у Србији“, закључио је Љајић.

На скупу под слоганом „Људи су пречи од великих речи“ говорио је и предсједник Савеза самосталних синдиката Србије Душко Вуковић, а присуствовали су дипломатски представници великог броја земља, кошаркашки тренер Душко Вујошевић, док није било представника осталих домаћих партија.

Извор: СРНА

Ostavi poruku