Посланик у Европском парламенту Дорис Пак оцијенила је да у БиХ постоји систематско кршење људских права кроз политизовано правосуђе, што се може и мора зауставити.

Учествујући на Међународној конференцији о људским правима у Бањалуци, Пакова је рекла да је одлука у случају „Сејдић-Финци“ историјска, јер је донесена због дискриминације према скоро 400 000 људи у БиХ, који су квалификовани као „остали“.

„То више није правосудно, већ је постало политичко питање, што показује да је много тога у овој земљи потпуно исполитизовано“, оцјенила је Пакова, подсјетивши да се у овом тренутку пред Европским судом за људска права у Стразбуру налази 1.500 предмета из БиХ, што показује да у БиХ нешто не функционише.

Она је додала да је врло тешко примијенити Европску конвенцију о људским правима у пракси у БиХ и да се, иако парламент БиХ ради, закони које донесе не проводе.

Према њеним ријечима, у БиХ постоји недостатак поштивања људских права и код провођења пресуда у случајевима враћања имовине, што би значајно утицало на повратак избјеглих и расељених лица.

Говорећи о праву на рад, Пакова је рекла да у БиХ недостаје „фер-шер“ принцип код запошљавања и да припадност одређеној нацији или другој групи још има значајан утицај у овој области.

Она је оцијенила незамисливим постојање двије школе под једним кровом у БиХ у 21. вијеку, јер се дјеца различитих националности у оваквим установама не могу школовати за заједнички живот.

„Потребна вам је правосудна структура која је поштена и поуздана. Функционално правосуђе је алфа и омега свега у овој земљи, јер је то услов и за привлачење инвеститора“, истакла је Пакова.

Она је нагласила да Европска конвенција о људским правима одражава све вриједности идеје уједињене Европе, које треба да прати легислатива у њеним земљама, али да то није увијек случај.

Извор: СРНА

Ostavi poruku