Огранак Ал Каиде у Магребу Акми је преузео одговорност за киднаповање пет Европљана крајем новембра у Малију, међу којима је и Слободан Сержа Лазаревић, познат по томе што је на суђењу бившем председнику Србије и СРЈ Слободану Милошевићу пред Хашким трибуналом сведочио у корист тужилаштва.

У саопштењу објављеном у четвртак, Акми је навео да је киднаповао два држављанина Француске, једног Холанђанина, једног Швеђанина и једног Британца, „као одговор на насиље према муслиманима у Француској!“.
Два француска држављанина, Серж Лазаревић и Филип Вердон, отети су 24. новембра у Хомборију на северозападу Малија. Швеђанин, Холанђанин и Британац су отети дан касније у Тимбуктуу, на северу Малија. Тада је убијен један Немац, који се опирао приликом отмице. Очевици тврде да су наоружани исламисти имали обележја Ал Каиде на рукавима, као и да су при изласку из хотела из којег су извукли отете Европљане узвикивали: „Алаху акбар!“ и пуцали у ваздух.
Магребљански огранак Ал Каиде је новинској агенцији у Мауританији и редакцији Франс преса у Рабату јуче послао две фотографије киднапованих особа. На једној су два Француза, а на другој отети Британац, Швеђанин и Холанђанин.

Француски медији су јављали да је компанија „Геолинк“, чији је сувласник Серж Лазаревић, често била параван за стране операције француских обавештајних служби, те да су Лазаревић и Ведрон искусни обавештајци и трговци оружјем који су вишедеценијским радом за различите стране службе стекли репутацију у обавештајном подземљу.

 

Сведочио против Милошевића

Лазаревић је у два наврата био и сведок пред хашким Трибуналом, а на суђењу Слободану Милошевићу је био сведок тужилаштва, када је испричао да је још 1968. године врбован за рад у Контраобавештајној служби Југославије. Први пут је сведочио под шифром Ц001, да би потом обелоданио свој идентитет.
Лазаревић је тада детаљно описао своју прошлост, по којој би могао да буде снимљен филм. Радио је као обавештајац за нашу земљу, али и за француску службу ДСТ, по чијем налогу је водио групу од 120 српских бораца на ратиште у Конго. У Србији је против њега 1999. поднета кривична пријава, која га је теретила да је организовао групу „Паук“, која је била оптужена за организацију атентата на Слободана Милошевића.

Ostavi poruku