Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović smatra da BiH ima neuređen bezbjednosni sistem i da se njeni unutrašnji problemi, od ustavne pozicije do nefunkcionalnog Ustava, direktno reflektuje na organizaciju bezbjednosti.

Ahmetović tvrdi da na stanje bezbjednosti utiče neformiranje Savjeta ministara BiH, teška ekonomska situacija, socijalno stanje stanovništva, imigracije i problemi tužilaštava i sudova.

Prije početka sesije „Krug 99“ o temi „Bezbjednosni izazovi u BiH“, Ahmetović je rekao novinarima u Sarajevu da iz svake krize ima izlaza, ali da bi se napravili kvalitetniji koraci mora se, prema njegovom mišljenju, formirati Savjet ministara, izdvojiti dovoljno novca za sud, tužilaštvo i policijske agencije, te uspostaviti kvalitetnija saradnja unutar policijskih struktura u BiH koja će se proširivati na regiju.

Na pitanje koliko je BiH spremna da odgovori na terorističke aktivnosti, Ahmetović je rekao da i uređenije zemlje pogađaju slučajevi terorističkih napada i da BiH ima taj bezbjednosni izazov, ali se on ponekad koristi u političke svrhe što nije dobro.

„Svjedoci ste da kada je u pitanju prijetnja bezbjednosti, ona ponekad ima preveliku dimenziju u pojedinim dijelovima u BiH, jer se želi koristiti u političke svrhe, dok je u nekim dijelovima BiH ta opasnost potcijenjena“, smatra Ahmetović.

Prema njegovom mišljenju, svi oni koji žele da BiH ima dobru prevenciju u borbu protiv terorizma ne treba da terorizam stavljaju u politički kontekst već treba da puste policijskim agencijama da jasno definišu problem, jer će „jasna dijagnoza imati i najbolju terapiju“.

„Kada bi usvojili princip da nema političkih komentara na sve ono što ima veze sa terorizmom, onda bi borba protiv tog problema bila bolja, jača i efikasnija“, kaže Ahmetović. On je napomenuo da u istočnoj Bosni gdje često boravi nije sreo vehabije, dodajući da u BiH opasnost predstavljaju oni koji eventualno hoće ili ima indicija da posegnu za terorističkim aktivnostima.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku