Влада Републике Српске усвојила је данас Приједлог буџета РС за наредну годину у износу од 1,825 милијарди КМ, колико је било предвиђено и нацртом буџета, као и Приједлог закона о извршењу буџета и Приједлог економске политике за 2012.

Министар финансија Зоран Тегелтија рекао је након сједнице да се већина захтјева буџетских корисника за измјене појединих позиција у Нацрту буџета односиле на прерасподјелу средстава унутар једног корисника.

„Било је и неколико захтјева за корекцију, тачније за повећање одређених позиција, али је мали број таквих захтјева усвојен, односно усвојени су само они за које смо процијенили да су оправдани“, нагласио је Тегелтија.

У Приједлогу буџета увећана је ставка за набавку информатичке опреме за основне и средње школе, 300.000 КМ је предвиђено за исхрану студената и ђака који не станују у студентским или ђачким домовима, повећана су средства за Пореску управу, Инспекторат, за Завод за статистику, пошто је велика вјероватноћа да ће бити одржан попис у наредној години.

У Приједлогу закона о извршењу буџета, у односу на нацрт, повећане су прекршајне одредбе и смањена релокација средстава са буџетских позиција са 10 на пет одсто.

У Приједлогу економске политике РС за наредну годину основно опредјељење је да нема повећања и додатних оптерећења привреди Српске, и да неће бити смањења досадашњих социјалних права, нека социјална права ће бити и проширена.

Тегелтија је рекао да је током јавних расправа изнесено 138 приједлога и сугестија за измјену и допуну појединих дијелова економске политике и да је највећи дио тога прихваћен и уграђен у документ.

Према његовим ријечима, прихваћена је сугестија Привредне коморе РС која се односи на Закон о порезу на добит и у економску политику је уграђено ослобађање опорезивања на опрему из производне дјелатности која се реинвестира из добити.

„Тај закон нисмо припремали по хитном поступку, али ћемо га усвојити у првом кварталу наредне године и испунити оно што смо договорили“, нагласио је Тегелтија.

Према његовим ријечима, социјални партнери из Економско-социјалног савјета РС имали су дијаметрално супротне ставове о Закону о раду, те је договорено и у економску политику уграђено да се најприје изврши анализа Закона о раду.

Извор: СРНА

Ostavi poruku