Жртве рата заслужују посебну пажњу друштва и вријеме је за суочење са истином на просторима бивше Југославије – речено је данас на округлом столу у Београду који је организовала Координација српских удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије.

Предсједник Напредног клуба Чедомир Антић рекао је да се у односу који Хрватска и Србија имају према тужбама за геноцид које су међусобно поднијеле пред Међународним судом у Хагу, може видјети њихова озбиљност у рјешавању проблема несталих.

Он је подсјетио да Хрватска процес тужбе за геноцид везује за своје нестале, док Србија повлачење своје тужбе условљава само повлачењем хрватске тужбе.

Директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац поновио је став да Хрватска не заслужује потписивање приступног споразума за улазак у ЕУ док не ријеши проблеме несталих или бар оне за које се поуздано зна гдје су им гробови.

Он је навео да „Веритас“ има податке о више од 550 регистрованих таквих гробних мјеста која су позната и за којима не треба трагати.

Штрбац је изнио став да је против повлачења тужби Хрватске и Србије јер је геноцид најозбиљнија ствар која оптерећује односе и да није добро да политичке елите, како је рекао, преко кољена ломе то питање, односно вансудским поравнањима.

Професор Душан Челић је рекао да су српске жртве на овим просторима стављене на жртвени олтар евроинтеграција Србије. Он је истакао да су злочини који су наведени у извјештају Дика Мартија страшни и да су се догодили у 17. а не на крају 20. вијека.

Породице несталих на Косову и Метохији подсјетиле су на трговину људским органима и неефикасност надлежних органа да спроведу ефикасну истрагу.

Округли сто је организован о теми права породица погинулих и несталих Срба и положај српског народа на подручју држава насталих распадом Југославије и на подручју Косова и Метохије.

Извор: СРНА

Ostavi poruku