Српске владике не могу се похвалити скромношу када се ради о возном парку, сматрају да је чак и непристојно када их новинари питају која кола возе, пише Пресс.

О владикама и њиховој љубави према луксузу често је говорио патријарх Павле, о чему свједочи и његова биографија „Будимо људи“, коју је написао црквени хроничар Јован Јањић.

Наиме, када је патријарх једном приликом кренуо на вечерњу службу видио је испред Патријаршије мноштво црних луксузних аутомобила. Упитао је ђакона: „Чија су оволика кола?“, а када је добио одговор: „Наших владика, ваша светости. Дошли су на Сабор“, патријарх је прокоментарисао: „О, бог га видео, шта би тек било да нису дали завјет скромности!“

Ипак, питање новинара Пресса која кола возе прилично је изиритирало српске владике јер нико није желио то да открије. Чак су и нервозно коментарисали како има паметнијих тема за писање. Тако је владика Филарет кратко одговорио: „Шта се кога тиче ко шта вози!“

Секретар српског патријарха Иринеја, јереј Небојша Тополић, каже да су аутомобили којима се владике возе службена возила, као и да то не треба да буде тема за расправљање.

„Који владика вози која кола је индивидуална ствар, не постоји никакав стандард. Најлакше је нешто извргнути руглу, али ово заиста није нешто о чему треба сувише размишљати“ , казао је Тополић.

Иначе, патријарх Иринеј користи „ауди А6“ који је наслиједио још од Амфилохија, а узет је на рате.

Одговор није дао ни владика Лаврентије.

„Није уопште битно ко од владика која кола вози“, кратко је рекао Лаврентије.

Протојереј-ставрофор Миодраг Поповић сматра да је тема о возном парку владика депласирана.

„Шта је битно који аутомобил возим ја или неки владика? Зашто се уопште бавите тиме? Па видите шта возе наши политичари. Смијешно је то што радите. Умјесто да сте ме звали да разговарамо о неким духовним стварима, ви ме питате чиме се возим“, изиритирано је одговорио Поповић.

Владика шабачки Лаврентије вози „ауди А6“, владика банатски Никанор „шкоду суберб“, владика сремски Василије вози „мерцедес 200“, а владика тимочки Јустин вози „ситроен Ц5“, иначе један од јефтинијих (25.000 евра).

Један од најпознатијих по луксузу је владика зворничко-тузлански Василије Качавенда. Не само што живи у кући на којој би му позавидјели и свјетски богаташи (позлаћени лустери, уникатни мебл), Качавенда има и неколико скупих аутомобила, међу којима је и најновији „ауди А6“.

Возни парк владика

Шабачки Лаврентије „ауди А6“ 43.255

Зворничко-тузлански Василије „ауди А6“ 45.000

Сремски Василије „мерцедес 200“ Е класе 39.259

Банатски Никанор „шкода суперб“ 28.000

Врањски Пахомије „џип компас спорт“ 26.590

Жички Хризостом „пасат“ 25.000

Тимочки Јустин „ситроен Ц5“ 18.480

А тек  у Бугарској

Бугарски владика Кирил се шепури у лимузини коју имају само он и амерички предсједник Барак Обама. Ријеч је о „линколну МКЗ хибрид“, који се није ни појавио на европском тржишту.

А бугарског владику ни економска криза није омела да се јавно похвали новим колима.

„Овај еколошко-хибридни аутомобил произведен је специјално за мене, прије појављивања на тржишту“ , истакао је Кирил, и додао да луксузно возило није купљено црквеним парама, већ је поклон једне бугарске компаније која увози возила.

Ostavi poruku