Пакистански војни званичник генерал Ашфак Надим рекао је да је напад НАТО-а, у којем су током прошлог мјесеца на граници са Авганистаном погинула 24 војника, био раније планиран, пише пакистанска штампа.

Генерал Надим је рекао да ће Пакистан распоредити противваздушни систем дуж границе ради спречавања сличних напада.

Пакистански листови наводе да је генерал своје коментаре изнио пред пакистанским парламентом. Нико од војних званичника није био доступан за било какав коментар.

Лист „Дејли тајмс“ наводи да је генерал Надим напад описао као завјеру док су други медији пренијели његову изјаву да је у питању „претходно планирана завјера“ против Пакистана.

„Можемо очекивати нове нападе од наших тобожњих савезника“, рекао је генерал преноси „Експрес трибјун“.

Амерички и пакистанси званичници изнијели су различите изјаве о нападу.

Пакистан тврди да напад није био изазван и званичници су га назвали „чином чисте агресије“, што САД одбацују.

Двојица америчких званичника изјавили су да прелиминарне информације из истраге која је у току, указује на то да су пакистански званичници из пограничног координационог центра дали дозволу за напад и да нису знали да су њихови војници у спорној области.

Генерал Надим је одбацио могућност да је НАТО сматрао да пуцају на милитанте, који се често пребацују преко границе и нападају западне снаге.

Пакистан је на напад одговорио суспензијом свих рута за снабдјевање НАТО у Авганистану.

Возачи камиона, који превозе гориво и друге потрепштине преко Пакистана у Авганистан, страхују да би могли бити мета напада пакистанских талибана.

Милитанти су јуче из ручних бацача испалили ракете на камионе паркиране у граду Квети у провинцији Балучистан на југозападу Пакистана, при чему је запаљено 29 возила.

Ostavi poruku