Тужилаштво БиХ подигло је и Суду БиХ прослиједило оптужницу против 26 лица, која се, као припадници ауто-мафије, терете због организованог криминала и крађе великог броја моторних возила.

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да се припадници ове организоване криминалне групе, оптужницом Тужилаштва БиХ, која је подигнута у оквиру полицијске акције „Камен“, усмјерене на борбу против ауто-мафије у БиХ, до сада терете за крађу више стотина аутомобила од којих су идентификована и пронађена, те враћена њиховим власницима 74 скупоцјена моторна возила, чија се вриједност процјењује на више од 1,5 милиона КМ.

Оптужене терете да су од 2009. до почетка 2011. године, дјелујући као организована криминална група, по договореним и расподијељеним активностима у вршењу незаконитих радњи, а уз помоћ софистицираних алата и уређаја, отуђивали скупоцјена путничка моторна возила, кривотворили документацију за наведена возила, да би након тога украдене аутомобиле продавали трећим лицима на подручју БиХ и сусједних земаља.

У оптужници се наводи да су након крађе аутомобила, у сарадњи са запосленим у појединим ауто-кућама набављали стварне податке о постојећим моторним возилима, исте марке и карактеристика као возила која су украли, те након тога кривотворили документацију, па у сурадњи са оптуженима који су запослени у оквиру шпедитерских фирми извозили возила и њихову продају изван БиХ, док су уз помоћ оптуженог припадника Граничне полиције БиХ неометано транспортовали возила преко границе.

Приликом провођења заједничке полицијске акције „Камен“, Тужилаштво БиХ је дошло до података да је наведена организована криминална група отуђила изузетно велики број аутомобила, који су откривени и идентификовани, те се рад на овом предмет наставља. У оквиру провођења истраге, остварена је значајна сарадња правосудних и полицијских органа БиХ са правосудним и полицијским институцијама сусједних земаља.

Оптужница је, уз велику количину прикупљених доказних материјала, прослијеђена Суду БиХ.

Извор: СРНА

Ostavi poruku