Evropska unija odložiće za mart 2012. godine odluku o davanju statusa kandidata Srbiji, saznaje RTS u Briselu.

  • 9.41 – Predsednik Boris Tadić obratiće se javnosti danas, pošto Evropski savet saopšti šta je odlučio o kandidaturi Srbije. Tadićeva izjava očekuje se po podne, najavljeno je iz kabineta predsednika.
  • 7.30 – Odluka o kandidaturi u martu već je doneta, ali je njeno formalno objavljivanje odloženo za popodnevne sate, javlja Tanjug.

Evropska unija planira da odloži za mart 2012. godine odluku o davanju statusa kandidata Srbiji, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela Dušan Gajić.

U Nacrtu zaključaka o kojem će raspravljati evropski lideri, a u koji je imao uvid dopisnik RTS-a, navodi se:

„U cilju davanja statusa zemlje kandidata Srbiji u martu 2012. godine, Evropski savet zadužuje Savet ministara da proveri i potvrdi da li Srbija pokazuje uverljivu posvećenost i ostvaruje dalji progres u primeni sporazuma postignutih u dijalogu sa Kosovom, uključujući i IBM (integrisano upravljanje prelazima – prim. red.), da li je postigla sporazum o regionalnoj saradnji i aktivno sarađivala na omogućavanju sprovođenja mandata Euleksa i Kfora“.

U nacrtu zaključaka još se kaže da Evropski savet konstatuje značajan napredak koji je Srbija ostvarila u ispunjavanju Kopenhaških kriterijuma i zahteva iz Procesa stabilizacije i pridruživanja, kao i ostvarivanje u potpunosti zadovoljavajućeg nivoa saradnje sa Tribunalom u Hagu.

Pozdravlja se, takođe, obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, postizanje sporazuma o IBM i napredak ka potpunoj primeni do sada postignutih sporazuma.

Datum za Crnu Goru u junu 

Nacrt zaključaka predviđa otvaranje pregovora sa Crnom Gorom u junu 2012. godine pod uslovom da tokom proleća Evropska komisija potvrdi napredak u ključnim reformama.

„U cilju otvaranja pregovora o članstvu u EU sa Crnom Gorom u junu 2012, Evropski savet zadužuje Savet ministara da proveri napredak Crne gore, pre svega u oblasti vladavine zakona, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, na osnovu izveštaja koji će pripremiti Evropska komisija tokom prve polovine 2012. godine“, kaže se i nacrtu.

Evropski lideri u petak u Briselu razmatraju mere za spas evra i rešavanje dužničke krize, ali i odlučuju o zahtevu Srbije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evrpskoj uniji i o početku pregovora sa Crnom Gorom o prijemu u Uniju.

Ostavi poruku