Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik ocijenio je da stalna zasjedanja Savjeta za provođenje mira /PIK/ postaju komična priča te da njegove odluke u suštini više odmažu nego što pomažu BiH.

„Visoki predstavnik je remetilački faktor u BiH i učinio je sve da razbije dejtonsku strukturu koja je bila funkcionalna za dogovor. Da nije bilo intervencija visokog predstavnika, mi bismo danas imali formiran Savjet ministara“, rekao je Dodik Srni.

Podsjetivši da je na sjednici PIK-a posljednji put bio kada je govorio da visoki predstavnik u BiH ne treba da postoji i da instituciju OHR-a treba ukinuti, predsjednik Dodik je rekao da zbog tog njegovog stava vjerovatno i nije pozvan na sjednicu PIK-a zakazanu za ponedjeljak u Sarajevu, ali da, koliko zna, nisu pozvani ni ostali lideri političkih partija u BiH.

„Pokušaj visokog predstavnika da se uskrate balansi i pariteti na nivou BiH doveli su u pat poziciju cijelu jednu strukturu. BiH se pokazuje kao neefikasna zajednica, a Republika Srpska ima ogromnu štetu od tog nefunkcionisanja“, konstatovao je Dodik.

Predsjednik Republike je ocijenio da PIK stalno glumi da je sve uredu dok se cijeli svijet trese od krize. „Oni će doći ovdje da pohvale visokog predstavnika, a ono što je on učinio jeste da je iznio netačne podatke o RS u Savjetu bezbjednosti i time doveo do održavanja stereotip o Republici Srpskoj kao problematičnom mjestu“, istakao je Dodik.

On je naglasio da je zapravo RS ta koja je funkcionalna i samoodrživa i jedina u BiH koja može da funkcioniše bez intervencije sa strane.

„Visoki predstavnik će otići jednog dana i što prije ode to će biti bolje. Njegovo zadržavanje ide samo na teret njegovog autoriteta i gubljenja povjerenja koje su ranije imali lokalno stanovništvo i institucije“, istakao je Dodik.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku