Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da mu je žao što Srbija nije dobila status kandidata za ulazak u Evropsku uniju, ističući da je zvanični Beograd uložio ogromne napore koje Evropa nije prepoznala i prihvatila.

„To je obično mrcvarenje, nefer odnos Evrope prema Srbiji koja je učinila mnogo napora da ispuni određene obaveze i standarde, od Haškog tribunala do mnogih drugih stvari“, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je ocijenio da je takav odnos Evrope „ponižvajući“.

„Pripisivati Srbiji da je kriva i kazniti je zato što brani svoju teritoriju, što brani svoj državni kontinuitet i teritorijalni integritet, to nije fer“, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, upravo zemlje EU su Srbiji „otele dio teritorije i podržale nezavisnu državu Kosovo“.

Predsjednik RS je rekao da osjeća „gađenje“ prema onima koji uvažavaju samo svoje interese, dodajući da je Srbiji trebalo dati kandidatski status i da „nije fer i pošteno“ što se to nije desilo.

„Što se tiče nas iz RS, mi prije svega volimo i preferiramo RS. Ako su evropske integracije u smislu jačanja RS, mi to prihvatamo. Ako su one u funkciji slabljenja RS, mi se zahvaljujemo, nama te integracije nisu potrebene“, naveo je Dodik.

Ostavi poruku