Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да му је жао што Србија није добила статус кандидата за улазак у Европску унију, истичући да је званични Београд уложио огромне напоре које Европа није препознала и прихватила.

„То је обично мрцварење, нефер однос Европе према Србији која је учинила много напора да испуни одређене обавезе и стандарде, од Хашког трибунала до многих других ствари“, казао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је оцијенио да је такав однос Европе „понижвајући“.

„Приписивати Србији да је крива и казнити је зато што брани своју територију, што брани свој државни континуитет и територијални интегритет, то није фер“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, управо земље ЕУ су Србији „отеле дио територије и подржале независну државу Косово“.

Предсједник РС је рекао да осјећа „гађење“ према онима који уважавају само своје интересе, додајући да је Србији требало дати кандидатски статус и да „није фер и поштено“ што се то није десило.

„Што се тиче нас из РС, ми прије свега волимо и преферирамо РС. Ако су европске интеграције у смислу јачања РС, ми то прихватамо. Ако су оне у функцији слабљења РС, ми се захваљујемо, нама те интеграције нису потребене“, навео је Додик.

Ostavi poruku