Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić podnio je ostavku.

Đelić je svoju odluku objavio večeras u Briselu.

Đelić je novinarima rekao da ostavku podnosi zbog toga što današnja odluka Savjeta EU da Srbija na proljeće dobije status kandidata „nije ono što je Srbija očekivala“.

Potpredsjednik Vlade  Srbije je još rekao da zbog toga, kao što je ranije obećao, podnosi ostavku.  On je naveo da je njegova ostavka nije odraz poraza državne politike nego lična odluka jer je sam najavio da će to učiniti.

Djelić je krajem avgusta, neposredno nakon posjete Beogradu njemačke kancelarke Angele Merkel, izjavio da je siguran da će Srbija u decembru dobiti status kandidata i da će u suprotnom podnijeti ostavku.

„Kao odgovoran čovek stojim iza svake svoje reči. Stav o ostavci sam izrazio i pre nego što je lociran (haški optuženik Ratko) Mladić. Siguran sam da će EK pozitivno oceniti stepen reformi koje su do sad sprovedene u Srbiji. Verujem da ćemo u decembru dobiti status kandidata“, rekao je Đelić za list „Danas“ 25. avgusta.

Đelić je večeras u Briselu još rekao da Srbija treba da nastavi evrointegracije.

Nije htio da odgovori na pitanje ko je mogao više da učini ističući da treba vidjeti kako dalje ići jer je EU u interesu građana Srbije.

“Moramo nastaviti ka EU i zaštititi naše građane na Kosovu”, rekao je Đelić u Briselu.

Ostavi poruku