Влада РС на данас одржаној сједници донијела је Одлуку о прихватању кредита Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у износу од 150 милиона евра за пројекат изградње аутопута Бањалука – Добој, односно дионице од Прњавора до Добоја укупне дужине 36,6 километара.

Осим дионице од 36,6 километара, овим средствима, уколико буду одобрена, израдило би се и 22,6 километара локалних путева. Крајњи корисник и дужник овог кредита је Јавно предузеће „Аутопутеви РС“, а да би кредит био одобрен, потребна је и одлука Народне скупштине РС.

„Министарство финансија, Министарство саобраћаја и веза и ЈП ‘Аутопутеви РС’ задужени су за реализацију и вођење поступка преговарања о условима за добијање овог кредита“, саопштено је из Владе РС.

Незванично сазнајемо да би кредит био одобрен на период од 15 година, са грејс периодом од три године уз каматну стопу од еурибор плус један или уз фиксну каматну стопу која би се договорила што ће бити задатак Владе РС и ЕБРД-а.

„Са ЕБРД-ом одавно имамо сарадњу и већ два активна кредита, односно кредите за други дионицу аутопута Бањалука – Градишка и изградњу маховљанске петље, тако да би ово био само наставак успјешне сарадње“, казао је  Душан Топић, директор ЈП „Аутопутеви РС“.

Он истиче да се ради о евентуалном кредиту за само једну дионицу те да се још чека одговор кинеске извозне банке и да договори са њима још нису завршени.

„Када донесемо одлуку о задужењу и уколико кредит ЕБРД-а буде одобрен, већ током зиме можемо да проведемо тендер за избор извођача и надзора и на прољеће, можда не на самом почетку, започнемо радове на аутопуту Бањалука – Добој“, казао је Топић.

Подсјећамо, према пројектној документацији изградња аутопута Бањалука – Добој коштаће око 400 милиона КМ. До сада је било неколико покушаја да се пронађе партнер који би финансирао и градио аутопут, међутим, без успјеха јер су партнери изабрани директном погодбом односно ЦПМ из Словеније и „Штрабаг“ из Аустрије због немогућности обезбјеђивања средстава одустали од свега.

Осим овога Влада РС на данас одржаној сједници донијела је Уредбу о условима за оснивање и рад представништва РС у иностранству те усвојила и Консолидовани извјештај о извршењу буџета РС за период од 1. јануара до 30. септембра 2011. године. Како се наводи у саопштењу Бироа Владе РС за односе с јавношћу, укупна средства остварена су у износу од 1,209 милиона КМ што је 101 одсто у односу на буџет за првих девет мјесеци 2011. године. Домаћи приходи износе 1,120 милиона КМ или 108 одсто у односу на буџет од чега индиректни порези 751 милион КМ, директни порези 253,6 милиона КМ и 115,3 милиона непореских прихода.

Влада РС такође је дала сагласност Министарству за избјеглице и расељена лица за трошење новчаних средстава у износу од 43.563 КМ за асфалтирање пута у избјегличком насељу Ранково, Бјелајци, општина Мркоњић Град.

Пренијели право кориштења станова

Влада РС донијела је одлуку о преносу права располагања и кориштења на стамбеним јединицама и то на град Бањалуку и општине Власеница, Петрово, Нови Град, Брод и Лопаре.

„Ријеч је о стамбеним објектима који су изграђени и додијељени на кориштење породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и борцима Одбрамбено-отаџбинског рата РС, ради трајног стамбеног збрињавања“, саопштено је из Бироа Владе РС за односе с јавношћу.

Ostavi poruku