Америчка Централна обавјештајна агенција (ЦИА) годинама је користила једну зграду Владе Румуније у Букурешту као затвор за најважније осумњичене терористе прије него што би их пребацила у логор Гвантанамо на Куби.

Међу онима који су саслушавани у подруму зграде чији је тајни назив био „Брајт лајт“ (Бригхт Лигхт – јарка свјетлост), био је и главни оперативац Ал Каиде Калид Шеик Мохамед који се сматра организатором терористичких напада у САД 11. септембра 2001. године.

Иако се за постојање затвора ЦИА у Румунији годинама знало и о томе писало, тек сада су америчка агенција АП и њемачка телевизија АРД успјеле да утврде гдје је та зграда.

Затвор у Румунији био је дио шире мреже тајних затвора у свијету, под контролом ЦИА. Било их је и у Тајланду, Литванији и Пољској. Сви су затворени до маја 2006, а програм ЦИА је обустављен 2009. године.

Особеност затвора ЦИА у Румунији је што је био недалеко од центра Букурешта, у згради Државног регистра Румуније за повјерљиве информације (ОРНИСС), гдје се чувају и документа НАТО и ЕУ.

У другим земљама су ти затвори били у удаљеним мјестима, далеко од очију јавности.

Затвор ЦИА у Букурешту, једној од најбоље чуваних зграда у Румунији, радио је од 2003. године, пошто је ЦИА одлучила да испразни један објекат у Пољској, тврди бивши амерички званичник који жели да остане анониман.

ЦИА није до сада жељела да коментарише наводе о постојању тајних затвора у свијету.

Извор: БЕТА

Ostavi poruku