Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Огњен Тадић упозорио је данас да предсједавајући Представничког дома Денис Бећировић злоупотребљава конференцију за новинаре са предсједавајућим Савјета Европе Мевлутом Чавушоглуом, призивајући интервенцију међународне заједнице у БиХ и Тужилаштво БиХ да процесуира свако угрожавање територијалног интегригета БиХ, укључујићи и вербално.

„Посјета предсједавајућег Савјета Европе, барем код људи који не изазивају проблеме, не треба да буде прилика за унутрашњополитичке обрачуне као израз незадовољства због изборних резултата. Молим вас да изјаву Бећировића схватите као његов лични став, што и јесте, јер не може говорити у име Парламентарне скупштине БиХ“, рекао је Тадић новинарима у Сарајеву.

Према његовим ријечима, ако икада и један од два дома Парламентарне скупштине БиХ заузме став који је изречен на конференцији за новинаре, поготово пред цијењеним гостом – првим човјеком институције због које се БиХ може сматрати европском земљом – Бећировићу би дао за право за такве јавне наступе.

Чавушоглу је, за разлику од Бећировића који је тражио интевенцију високог представника и ОХР-а за излаз из тренутне ситуције у БиХ, рекао да је оптимиста након састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

„Разлог за оптимизам ми посебно даје што је Додик спреман да се врло конструктивно ангажује на процесима који ће одвести БиХ напријед. Он је јасно нагласио да прихвати све иницијативе, под условом да се о одређеним стварима договоре политичари из Федерације БиХ“, рекао је Чавушоглу.

Предсједавајући Парламентарне скупштине Савјета Европе рекао је да конструктивно учешће предсједника Српске треба прихватити и очекивати.

„Ми као Парламентарна скупштина очекујемо од свих политичара да буду спремни на консензус када је ријеч о јачању државе“, рекао је Чавушоглу.

Он је упозорио да од његове посјете у марту ове године није дошло до напретка када је ријеч о именовању у стручним тијелима и комисијама Савјета Европе, позивајући политичке представнике да то убрзају.

Чавушоглу је позвао и да што прије дође до именовања новог Савјета министара БиХ, те на што хитније усвајање закона о попису становништва БиХ, о систему државне помоћи и о државној имовини.

Чавушоглу је, такође, напоменуо да би Парламентарна скуштина БиХ и Савјет министара требало да раде на унапређењу функционисања институција и што хитнијег постизања консензуса када је ријеч о провођењу пресуде Европског суда за људска права у предмету „Сејдић и Финци“.

Предсједавајући Парламентарне скупштине Савјета Европе упозорио је да БиХ заостаје за земљама региона и да ће због тога међународна заједница можда морати предузети одређене мјере уколико не дође до промјена у скоријој будућности.

„Неколико пута сам рекао да не дамо преференције санкцијама, али међународна заједница ће морати предузети екстра мјере“, рекао је Чавушоглу истичући да је економска ситуација у БиХ знатно гора него у остатку региона због недостатка политичке стабилности.

Предсједавајући Представничког дома Парламетнарне скупштине БиХ Денис Бећировић сматра да је угрожен Дејтонски споразум „због опструкција из Републике Српске“, те да је „неопходан јачи ангажман и помоћ међунароне заједнице на путу БиХ у ЕУ и НАТО“.

Извор: СРНА

Ostavi poruku