Predsjednik vlade Kosova Hašim Tači izjavio je danas agenciji Beta u Briselu da je spreman da sjedne za sto sa Srbima na sjeveru Kosova, da „čuje šta ih brine i šta bi željeli da se učini“ i da bude „onoliko kreativan koliko je potrebno“ u izlaženju u susret njihovim potrebama.

Na pitanje u čemu se sastoji prijedlog njegove vlade za sjever Kosova, Tači je rekao da „veoma radi na rješenju tog pitanja“, naglasivši da on i njegova vlada nisu „u sukobu s građanima na sjeveru“.

„Oni su građani Kosova, oni su moji građani i ja želim da im budem u službi. Put naprijed za budućnost leži u integraciji, komunikaciji, a ne u izolaciji i barikadama“, dodao je kosovski premijer.

U intervjuu agenciji Beta Tači je ponovo istakao da je pravo rješenje u „međunarodnom dokumentu – Ahtisarijevom planu“.

Na pitanje kako gleda na prijedlog švedskog ministra Karla Bilta da se uz tehnički dijalog organizuju posebni pregovori o položaju Srba na sjeveru Kosova, Tači je uzvratio da je „Biltov predlog prevaziđen“.

„Ali mislim da za nas nije dobro, ni za region, da tamo postoji ‘crna rupa’, bezakonje“, naveo je Tači.

Tači je dodao da preko ove izjave želi da narodu na sjeveru (Kosova) kaže istinu: „A to je da želimo da stvorimo bezbjedne uslove za sve“.

„A, naravno ja poštujem i poštovaću legitimno pravo Beograda da se interesuje za sudbinu srpskog naroda na Kosovu“, dodao je.

Tači je izrazio spremnost da razgovara sa građanima na sjeveru Kosova.

„Samo jedno jeste istina, a to je da želim da budem na usluzi tamošnjim ljudima. Spreman sam da sjednem za sto s njima i čujem šta ih brine kako bih bio što bliže njima, njihovim porodicama i njihovoj djeci“, istakao je predsjednik vlade u Prištini.

„Moramo tamo stvoriti prostor za slobodu kretanja, vladavinu zakona i demokratiju i onda ću ja biti u stanju da investiram u taj dio Kosova“, dodao je.

Na pitanje da li misli da je legalni okvir za rješenje na sjeveru Kosova „Ahtisarijev plan“, „Ahtisarijev plan plus“ ili nešto drugo na to dodato, Tači je odgovorio da je „rješenje u međunarodnom dokumentu Ahtisari plan“.

„A to je dokument koji najviše u Evropi ističe manjinska prava i brine me to što nema obavještenja o tome među ljudima na sjeveru… Otud želim da sjednem i s njima razgovaram i čujem od njih šta bi željeli da se učini“, rekao je.

„I biću onoliko kreativan koliko je potrebno“, podvukao je Tači.

„Sjećam se da je, kad sam izabran za premijera 2007. bilo barikada na putevima u Štrpcu i Gračanici. Ali danas tamo vlada zakon, sloboda kretanja, demokratija, tamo su demokratski izabrani vođi i stigle su javne investicije. Saradnja između centralnog i lokalnog nivoa je odlična“, rekao je Tači.

On je dodao da se ulaže „dosta novca za promjene na dobro i u drugim područjima na jugu gdje je srpsko stanovništvo“.

Tači je ukazao na kašnjenje ulaganja u zimski centar Brezovica „zbog toga što su tamo ranije bile paralelne strukture“.

Kosovski premijer je naveo da je „tek sad pokrenut projekat privatizacije“ i da će „sto miliona evra će biti uloženo u taj poduhvat na području Štrpca, od čega će glavnu korist imati srpsko stanovništvo Štrpca“.

„Na sjeveru postoje izvanredne mogućnosti da se ostvari napredak i ako bude demokratije, biće i investicija, a to znači i više radnih mjesta i veće blagostanje za tamošnji živalj“.

Kosovski premijer je ukazao da je građanima na sjeveru Kosova potrebnije da imaju „više škola, više zdravstvenih domova, a manje politike prošlosti“.

Priština stoji iza svih dogovora sa Beogradom

Premijer Kosova izjavio je danas da on i njegova vlada u potpunosti stoje iza svih dogovora sa Beogradom postignutih u Briselu uz posredovanje Evropske unije i uz podršku SAD.

„Sad je čas da se sprovedu svi postignuti dogovori, jer će oni biti na snazi samo kad budu sprovedeni na terenu“, rekao je Tači.

„Želim da vjerujem da je Beograd spreman da sprovede ta rješenja“, dodao je kosovski premijer.

Kada je riječ o regionalnoj saradnji, Tači kaže da će Kosovo „uvijek podržavati evropska rješenja za probleme“.

„Tu su dobri susjedski odnosi Kosova i Srbije od presudne važnosti za mir, napredak i stabilnost regiona i evropsku budućnost obje naše zemlje, kako Kosova, tako i Srbije“, istakao je on na pitanje koji su konkretni prijedlozi kosovske vlade za dogovor s Beogradom o regionalnom predstavljanju Kosova.

Na pitanje da li, u slučaju da dođe do dogovora o regionalnom predstavljanju Kosova, vlada u Prištini očekuje i neku „nagradu“ u vidu početka dijaloga s EU o viznoj liberalizaciji ili sklapanju trgovinskog sporazuma, Tači je uzvratio da je „uvjeren“ da Kosovo ulazi „u novu istorijsku fazu odnosa s EU“.

„Sad imamo jasnu i konkretnu platformu za dijalog o viznoj liberalizaciji, trgovinskim odnosima i našem budućem uključivanju u Evropsku banku za obnovu i razvoj(EBRD)“, rekao je.

„A, na vaše pitanje da li očekujem ‘nagradu’, želio bih da podvučem da mi to zaslužujemo… To je trebalo da se ostvari još 2009, ali je odloženo zbog izostanka jedinstvenog stava među 27 članica EU, budući da pet od njih nisu priznale Kosovo“, dodao je kosovski premijer.

„Dakle to nije ‘poklon’ već je zasluženo i nadam se da će ovih pet (zemalja) uskoro to uvažiti i priznati Kosovo“, naveo je Tači.

Martijev izvještaj politički

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Briselu da je izvještaj Savjeta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu Dika Martija izrađen iz političkih pobuda i da on, kao premijer i političar, ne može da daje ocjene o istrazi koju vodi tužilac Euleksa Džon Vilijamson.

„Mislim da je široko poznato da je izvještaj Dika Martija sačinjen iz političkih pobuda, a ono jedino što ja hoću, jeste da pravosuđe obavi svoj posao i istražitelji imaju moju punu podršku“, rekao je Tači u Briselu.

Tači je ocijenio da su pokušaji da se ponovo piše istorija protivni evropskim vrijednostima.

„Sve što ja mogu da kažem kao premijer jeste da dajem svu svoju podršku i podršku institucija istrazi o tome… Pružam punu podršku pravdi“, dodao je kosovski premijer.

Izvor: BETA

Ostavi poruku