Srbija je ispunila sve obaveze koje su pred nju postavljene kao uslovi za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, konstatovano je na današnjoj sjednici Vlade Srbije.

Koordinator Vlade Srbije za odnose s medijima Slobodan Homen rekao je da je Vlada pozvala sve građane da ne pribjegavaju novom postavljanju barikada na sjeveru Kosova, jer bi to bilo „u direktnoj suprotnosti sa interesima Srbije“.

Direktor vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović rekao je da je Vlada Srbije usvojila i Uredbu o katastru, kao i Zaključak o obaveznom osiguranju motornih vozila sa registarskim tablicama izdatim od strane privremenih insitucija samouprave u Prištini.

On je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade rekao da su ove odluke veoma važne za implementaciju dogovora postignutih u dijalogu Beogarada i Prištine u Briselu. Mihajlović smatra da je usvojeni zaključak važan za primjenu dogovora o slobodi kretanja.

Vlada Srbije usvojila je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Mihajlović je objasnio da te izmjene predviđaju uvođenje automatizma da se doprinosi za radnike uplaćuju istovremeno kada i plate, kao i da se pojednostavi procedura za reprogram poreskih obaveza.

On je dodao i da je Vlada Srbije usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dobit pravnih lica. Podaci Fonda PIO, inače, pokazuju da oko 40 odsto poslodavaca nije u zakonskom roku dostavilo dokaze o redovnoj uplati doprinosa za zaposlene tokom 2010. godine.

Od 215 000 poslodavaca, dokaze o uplati doprinosa dostavilo 130 000, odnosno oko 60 odsto. Prema podacima dugovanja PIO fondu, dugovanja za doprinose, sa kamatama iznose više od 200 milijardi dinara.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku