Osujećeno bekstvo Gadafijevog sina Sadija u Meksiko. Sadi Gadafi pobegao je u Niger kada je režim Moamera el Gadafija počeo da se urušava.

Meksičke vlasti osujetile su pokušaj Sadija Gadafija, sina ubijenog libijskog vođe, da tajno pobegne u Meksiko, služeći se falsifikovanim dokumentima, javljaju svetski mediji.

Prema rečima meksičkog ministra unutrašnjih poslova Alehandra Poarea, u vezi sa tim pokušajem u novembru je uhapšeno četvoro ljudi, dva Meksikanca i po jedan državljanin Kanade i Danske, u sklopu policijske operacije „Kućni gost“.

Saučesnici su Sadiju Gadafiju i članovima njegove porodice pribavili lažna dokumenta koja bi im služila kao dokaz da su meksički državljani, rekao je Poare, prenosi američki Si-En-En.

Uhapšeni su, takođe, kupili nekoliko kuća u Meksiku za potrebe porodice Gadafijevog sina, a jedna od njih nalazi se u turističkom gradu Bahija de Banderas u zapadnoj provinciji Najarit.

Te radnje razotkrila je meksička obaveštajna služba još 6. septembra, dodao je Poare.

Potom su meksički agenti došli do Sintije En Vanijer, Kanađanke koja je bila u direktnom kontaktu sa Gadafijevima, i došli do zaključka da je ona glavni organizator. Vanijerova je, kako se navodi, uhapšena 10. novembra.

Usledila su privođenja Gabrijele Davilje Huerte o Kveto, Meksikanke na radu u SAD, koja je bila ključni falsifikator, Pjera Kristijana Flemsborga iz Danske, koji je obezbeđivao logistiku, i Hozea Luisa Kenedija Prijeta, koji je nabavljao lažna dokumenta.

Uhapšeni se suočavaju sa optužbama za falsifikovanje dokumenata i otvaranje bankovnih računa pod lažnim imenima.

Trebalo je da porodica Gadafi uđe u Meksiko pod lažnim imenima: Danije Bejar Hanan, Amira Sajed Nader, Moa Bejar Sajed i Sofija Bejar Sajed, a za dolazak bi se koristio privatni avion koji su obezbedile uhapšene osobe.

Sadi Gadafi je u Nigeru, zemlji koja se graniči sa Libijom, a tamo je pobegao kada je režim Moamera el Gadafija počeo da se urušava.

Njegovog brata Seifa el Islama, koga traži Međunarodni krivični sud, prošlog meseca su u Libijskoj pustinji uhvatile snage Nacionalnog prelaznog saveta Libije.

Ostavi poruku