Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske /VRS/ general Ratko Mladić izjasnio se danas pred Haškim tribunalom da nije kriv po novoj optužbi iz treće, izmijenjene optužnice, koja ga tereti za zločin u Bišini u julu 1995. godine.

Mladić je rekao da mu „nije jasno šta je to Bišina – da li je to planina, rijeka, potok, ili most, ili pokretni objekat, avion, kamion, helikopter“.

„Znam šta su Šekovići, ali šta je to Bišina?“, zapitao je Mladić.

Pretpretresni sudija Alfons Ori pojasnio je da je to lokalitet u opštini Šekovići, gdje je ubijeno više od 30 Bošnjaka, od kojih su neki prethodno bili zatvoreni u logoru Sušica, a da je datum kada se to navodno desilo 23. jul 1995. godine.

„Hvala na pojašnjenju, nisam kriv i nemam nikakve veze ni sa Bišinom ni sa tim datumom“, izjavio je Mladić.

Izjašnjavanje po ovoj optužbi prethodno je bilo zakazano za 10. novembar, ali se, zbog lošeg zdravstvenog stanja, optuženi tada nije pojavio u sudnici.

Početak današnjeg zasjedanja obilježila je napetost u sudnici. Sudija Ori je nekoliko puta od generala Mladića tražio da skine kapu, a Mladić je istovremeno protestova zbog načina njegovog trasporta od pritvorske jedinice do suda. Obraćajući se svog advokatu Branku Lukiću, Mladić je rekao da „neće da ga vezuju u transportu i da neće pancir i lisice“.

„Meni pola tela ne radi, ja sam polumrtav čovek i, po Ženevskim koncencijama, nemaju pravo da me vezuju. Ubuduće neću pancir i lisice“, rekao je Mladić.

Treća, izmijenjena optužnica generala Mladića u dvije tačke tereti za genocid, a preostalih devet za zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

U skladu sa nalogom vijeća, tužilaštvo bi do kraja naredne nedjelje trebalo da preda izmijenjenju optužnicu i spisak žrtava, nakon što je usvojen prijedlog da se izvođenje dokaza ograniči na odabranih 106 zločina, umjesto 196, a broj opština za koje će se izvoditi dokazi sa 23 smanji na njih 15.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku