Некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске /ВРС/ генерал Ратко Младић изјаснио се данас пред Хашким трибуналом да није крив по новој оптужби из треће, измијењене оптужнице, која га терети за злочин у Бишини у јулу 1995. године.

Младић је рекао да му „није јасно шта је то Бишина – да ли је то планина, ријека, поток, или мост, или покретни објекат, авион, камион, хеликоптер“.

„Знам шта су Шековићи, али шта је то Бишина?“, запитао је Младић.

Претпретресни судија Алфонс Ори појаснио је да је то локалитет у општини Шековићи, гдје је убијено више од 30 Бошњака, од којих су неки претходно били затворени у логору Сушица, а да је датум када се то наводно десило 23. јул 1995. године.

„Хвала на појашњењу, нисам крив и немам никакве везе ни са Бишином ни са тим датумом“, изјавио је Младић.

Изјашњавање по овој оптужби претходно је било заказано за 10. новембар, али се, због лошег здравственог стања, оптужени тада није појавио у судници.

Почетак данашњег засједања обиљежила је напетост у судници. Судија Ори је неколико пута од генерала Младића тражио да скине капу, а Младић је истовремено протестова због начина његовог траспорта од притворске јединице до суда. Обраћајући се свог адвокату Бранку Лукићу, Младић је рекао да „неће да га везују у транспорту и да неће панцир и лисице“.

„Мени пола тела не ради, ја сам полумртав човек и, по Женевским конценцијама, немају право да ме везују. Убудуће нећу панцир и лисице“, рекао је Младић.

Трећа, измијењена оптужница генерала Младића у двије тачке терети за геноцид, а преосталих девет за злочин против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања у БиХ од 1992. до 1995. године.

У складу са налогом вијећа, тужилаштво би до краја наредне недјеље требало да преда измијењењу оптужницу и списак жртава, након што је усвојен приједлог да се извођење доказа ограничи на одабраних 106 злочина, умјесто 196, а број општина за које ће се изводити докази са 23 смањи на њих 15.

Извор: СРНА

Ostavi poruku