Међународна кризна група /МКГ/ оцијенила је да Република Српска има јак утицај у Брчко дистрикту, али не пријети нарушавањем његовог статуса, и да је вријеме за затварање међународне супервизије дистрикта јер она више не помаже, те је неопходна нова стратегија.

У извјештају МКГ за Брчко дистрикт истиче се да Српска нема потраживања према Дистрикту и да изгледа да је формално испунила и посљедњи услов прихватањем да међуентитетска гранична линија не пролази кроз Брчко.

Наводећи да се неки плаше да је РС све опредјељенија да прогласи независност од БиХ и да би Брчко било мјесто гдје би такви потези довели до нових насиља, МКГ указује да се супервизија у Брчком односи само на унутрашњу власт и не може утицати на безбједност у читавој БиХ, што остаје одговорност већ ослабљеног ОХР-а и Еуфора.

„РС има легитимне интересе у Дистрикту и битно је допринијела његовом економском оживљавању. Овај бенигни утицај би требало да буде подржан и треба да расте“, сматрају у МКГ.

МКГ сматра да је Федерација БиХ од самог почетка занемаривала Брчко дистрикт, „стварајући вакум који је РС радо попуњавала“.

„Влада и политичке партије ФБиХ које су присутне у Брчком треба да раде на поправљању односа са локалним компанијама и политичким елитама како би избалансирали утицај Бањалуке“, препоручује МКГ.

У извјештају МКГ наводи да се град, некада сматран моделом послијертног помирења и добре управе, сада гуши у корупцији и лошој управи, које су процвјетале и поред великих напора супервизора.

„Међународни супервизори за Брчко нису искоријенили корупцију у протеклих 10 година и немају ни ресурса ни међународне подршке да сада наметну промјене. Задржавајући супервизора као некога ко сноси завршну одговорност у Дистрикту, даје се могућност локалним политичарима да на лак начин избјегну коначно прихватање одговорности“, сматрају у МКГ.

Наглашавајући да је сада наизглед лош тренутак за затварања међународне супервизије, јер се Дистрикт суочава са највећом кризом управе и економског развоја због радикализације политичких позиција и ендемске корупције, МКГ у извјештају констатује да ће грађани БиХ прије или касније морати да показажу да су способни да заштите своје основне интересе.

„Стабилност сада зависи о томе да ли локални политичари, институције за провођење закона и судство могу преузети одговорност“, истичу у МКГ.

МКГ сматра да би на састанку Савјета за провођење мира у БиХ 12. и 13. децембра супервизор за Брчко требало да предложи затварање супервизије у оквиру одређеног броја мјесеци, али да би Арбитражни трибунал требало да остане отворен као безбједносни механизам.

„У случају озбиљног нарушавања аутономије Брчког од Републике Српске или ФБиХ, Трибунал би поново могао да отвори супервизију или чак измијени финалну одлуку и додијели Дистрикт другом ентитету“, предлажу из МКГ.

Из МКГ препоручују да би ЕУ требало додатно да нагласи своје намјере да ће посветити већу пажњу Брчком.

„ЕУ делегација у БиХ треба да помогне званичницима у БиХ да се боре против корупције јачањем владавине закона и релевантних институција и припремањем за приступање ЕУ, укључујући отварање канцеларије у Дистрикту, када се регионална канцеларија ОХР-а на чијем је челу супервизор затвори“, наводи МКГ.

Извор: СРНА

Ostavi poruku