У Савјету Европе постоји иницијатива неких земаља да Босни и Херцеговини поново буду уведене санкције, пренио је данас лидеру Српске демократске странке Младену Босићу предсједник Парламентарне скупштине СЕ Мевлут Давутоглу.

Како је пренијела ТВ Републике Српске, Босић је рекао да му је Давутоглу у Сарајеву пренио да постоји иницијатива за увођење санкција, било политичких, било оних које се односе на учешће БиХ на сједницама СЕ.

Према Босићевим ријечима, Чавушоглуу је пренио став да би увођење било каквих санкција било контрапродуктивно за стабилизацију прилика у БиХ, и да сви морају бити свјесни колико је компликована тренутна политичка ситуација и да њихови потези из иностранства могу негативно утицати, пренијела је ТВ РС.

Предсједник СДС-а је додао да, иако су међународна заједница и СЕ већ умијешани у БиХ кроз разне процесе, рјешење једино може бити нађено договором унутрашњих политичких снага, а не наметањем споља или новим санкцијама.

Босић је поновио да иза проблема формирања Савјета министара БиХ, стоји жеља за „распакивањем“ Дејтонског споразума.

„Уколико постоји довољно политичке воље, лако је наћи рјешења за све проблеме. А уколико неко жели да ‘распакује’ Дејтон, он ће и даље инсистирати на продубљавању кризе, прије свега, преко формирања Савјета министара“, рекако је он.

Када је ријеч о примјени пресуде „Сејдић и Финци“, Босић је Чавушоглуу објаснио да је главни проблем што поједини политички фактори желе да на основу тога отворе причу о дубљим промјенама Устава БиХ, што је за Србе неприхватљиво.

Према ријечима Босића, Чавушоглу га је упознао да је члановима Предсједништва БиХ рекао да је незадовољан њиховим ангажманом, јер нису именовали нове кандидате на неколико високих позиција у Савјету Европе, као што су чланство у Венецијанснкој комисији и Суду за људска права које треба да попуни БиХ.

„Сматрам да Предсједништво БиХ не ради посао за који је изабрано. Апсолутно смо незадовољни његовим радом и ако су потребне неке промјене, онда треба промијенити чланове Предсједништва, јер нису способни да раде свој посао“, рекао је Босић.

Ostavi poruku