Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je postavljanje novih barikada na sjeveru Kosova bespotrebno, te apelovao na očuvanje mira.

„Ovaj današnji potez je, po meni, bespotreban, jer odluka svih Srba na severu Kosova i Metohije je da se bojkotuju prelazi na Jarinju i Brnjaku dok god ne počne implementacija sporazuma koji je postignut u Briselu“, rekao je Bogdanović za B92.

On je ocijenio da se Srbi postavljanjem barikada ponovo izlažu riziku i opasnostima, a posebno sukobima sa policijom Srbije.

„Bojim se da ne dođe do eskalacije nasilja. Najgore u ovom trenutku bi bilo da Srbi idu na Srbe. Nema potrebe za tim i da se tu postavljaju barikade i tako da se onemogućava protok robe i kapitala, jer tu ionako ne prolazi ništa“, istakao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, regionalno predstavljanje Kosova i Metohije je statusno pitanje i Srbija nipošto ne može da prihvati da ono u međunarodnim organizacijama bude predstavljeno kao Kosovo republika ili država, već samo po Rezoluciji 1244.

„Postoje razni modaliteti, ali mi smo spremni da i dalje razgovaramo i iznađemo rešenje koje je prihvatljivo i koje se neće kositi sa našim Ustavom. Na tom primeru se vidi da Srbija nije sklona da ni indirektno, ni direktno prizna nezavisnost Kosova“, poručio je Bogdanović.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku