Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић изјавио је да је постављање нових барикада на сјеверу Косова беспотребно, те апеловао на очување мира.

„Овај данашњи потез је, по мени, беспотребан, јер одлука свих Срба на северу Косова и Метохије је да се бојкотују прелази на Јарињу и Брњаку док год не почне имплементација споразума који је постигнут у Бриселу“, рекао је Богдановић за Б92.

Он је оцијенио да се Срби постављањем барикада поново излажу ризику и опасностима, а посебно сукобима са полицијом Србије.

„Бојим се да не дође до ескалације насиља. Најгоре у овом тренутку би било да Срби иду на Србе. Нема потребе за тим и да се ту постављају барикаде и тако да се онемогућава проток робе и капитала, јер ту ионако не пролази ништа“, истакао је Богдановић.

Према његовим ријечима, регионално представљање Косова и Метохије је статусно питање и Србија нипошто не може да прихвати да оно у међународним организацијама буде представљено као Косово република или држава, већ само по Резолуцији 1244.

„Постоје разни модалитети, али ми смо спремни да и даље разговарамо и изнађемо решење које је прихватљиво и које се неће косити са нашим Уставом. На том примеру се види да Србија није склона да ни индиректно, ни директно призна независност Косова“, поручио је Богдановић.

Извор: СРНА

Ostavi poruku