BiH više nije bezbjednosno pitanje, ali realnu prijetnju predstavlja terorizam, izjavio je Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Čađo, koji boravi u posjeti SAD, ističe da posebno zabrinjava što se na terorizam iz različitih dijelova BiH gleda kao da je to pojava koja i nije tako opasna, ocijenivši da su to vrijeme i događaji demantovali.

„Jedna od najvažnijih stvari je da BiH nije više bezbednosno pitanje. Takva mogućnost objektivno ne postoji, uprkos tome što bi to možda ili priželjkivali ili naprosto provocirali u smislu definisanja unutrašnjih političkih odnosa. Ono što jeste ili čini situaciju složenom je nedovljno uređen prostor Balkana“, ocijenio je Čađo za „Glas Amerike“.

Kada je riječ o saradnji na planu unutrašnje bezbjednosti u BiH, Čađo je naveo da vlasti RS nisu zadovoljne saradnjom sa strukturama koje su konstruisane na nivou države i njihovom spremnosti da na profesionalan i odgovoran način budu partneri u borbi protiv različitih problema.

Čađo je naveo da je odnos prema pitanjima terorizma i ratnih zločina prilično subjektivizovan što koči da te strukture budu profesionalne, zbog čega se to pitanje i otvara, kako bi se pronašlo najbolje rješenje.

O posjeti Americi, Čađo je naveo da je ona organizovana radi razgovora u Stejt Departmentu i učešća na konferenciji koja razmatra teme pomirenja poslije sukoba, pitanje suvereniteta i bezbjednosti.

„Kada govorimo o Stejt Departmentu, želim da prenesem poruku da Srpska izražava snažnu privrženost Dejtonskom sporazumu i da mi osjećamo potrebu jedne nove vrste afirmacije Dejtonskog mirovnog sporazuma“, rekao je Čađo i dodao da će na konferenciji u Savani učestvovati na nekoliko panela, od kojih će jedan tretirati pitanja koja se odnose na globalno pitanje terorizma i na sajber kriminal.

On je dodao da MUP i Policija Republike Srpske veoma snažno rade na eliminisanju tih vrsta prijetnji i da su spremni da budu dio svjetske koalicije u borbi protiv terorizma i sajber kriminala, što su, kako je rekao, u nekoliko složenih i provjerenih akcija i pokazali.

Ministar Čađo je ocijenio da činjenica da na nivou BiH još nisu konstituisani organi vlasti dodatno komplikuje situaciju i napomenuo da je Republika Srpska bila veoma konstruktivna i jasna, te potpuno definisana u svojim stavovima.

„Mi apsolutno ne smatramo da snosimo bilo koju vrstu odgovornosti u tom smislu, ali  smo potpuno svjesni da ćemo se sa posljedicama toga sretati na cijelom prostoru BiH“, upozorio je Čađo.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku