БиХ више није безбједносно питање, али реалну пријетњу представља тероризам, изјавио је Станислав Чађо, министар унутрашњих послова Републике Српске.

Чађо, који борави у посјети САД, истиче да посебно забрињава што се на тероризам из различитих дијелова БиХ гледа као да је то појава која и није тако опасна, оцијенивши да су то вријеме и догађаји демантовали.

„Једна од најважнијих ствари је да БиХ није више безбедносно питање. Таква могућност објективно не постоји, упркос томе што би то можда или прижељкивали или напросто провоцирали у смислу дефинисања унутрашњих политичких односа. Оно што јесте или чини ситуацију сложеном је недовљно уређен простор Балкана“, оцијенио је Чађо за „Глас Америке“.

Када је ријеч о сарадњи на плану унутрашње безбједности у БиХ, Чађо је навео да власти РС нису задовољне сарадњом са структурама које су конструисане на нивоу државе и њиховом спремности да на професионалан и одговоран начин буду партнери у борби против различитих проблема.

Чађо је навео да је однос према питањима тероризма и ратних злочина прилично субјективизован што кочи да те структуре буду професионалне, због чега се то питање и отвара, како би се пронашло најбоље рјешење.

О посјети Америци, Чађо је навео да је она организована ради разговора у Стејт Департменту и учешћа на конференцији која разматра теме помирења послије сукоба, питање суверенитета и безбједности.

„Када говоримо о Стејт Департменту, желим да пренесем поруку да Српска изражава снажну приврженост Дејтонском споразуму и да ми осјећамо потребу једне нове врсте афирмације Дејтонског мировног споразума“, рекао је Чађо и додао да ће на конференцији у Савани учествовати на неколико панела, од којих ће један третирати питања која се односе на глобално питање тероризма и на сајбер криминал.

Он је додао да МУП и Полиција Републике Српске веома снажно раде на елиминисању тих врста пријетњи и да су спремни да буду дио свјетске коалиције у борби против тероризма и сајбер криминала, што су, како је рекао, у неколико сложених и провјерених акција и показали.

Министар Чађо је оцијенио да чињеница да на нивоу БиХ још нису конституисани органи власти додатно компликује ситуацију и напоменуо да је Република Српска била веома конструктивна и јасна, те потпуно дефинисана у својим ставовима.

„Ми апсолутно не сматрамо да сносимо било коју врсту одговорности у том смислу, али  смо потпуно свјесни да ћемо се са посљедицама тога сретати на цијелом простору БиХ“, упозорио је Чађо.

Извор: СРНА

Ostavi poruku