Ankara se nikada neće odreći nacionalnih interesa na sjevernom Kipru i neće priznati grčku administraciju u Nikoziji da bi postala član Evropske unije.

„Za Tursku je nemoguće da sjedne za isti sto sa jednom administracijom (Republika Kipar) koja nije priznala vladu u Ankari“, izjavio turski ministar za evrointegracije Egemen Bagiš, prenijeli su današnji lokalni mediji u Istanbulu.

On je naglasio da njegova zemlja neće kontaktirati sa Republikom Kipar dok bude predsjedavajući EU.

Republika Kipar, koja je postala član EU 2004. godine, prema ustaljenom redoslijedu, 1. jula iduće godine treba da preduzme šestomjesečnu funkciju predsjedavajućeg EU.

Ministar Bagiš je, međutim, objasnio da će Ankara i u tom periodu nastaviti kontakte sa EU, sa kojom već pet godina vodi pristupne pregovore. To je zaokret u Ankari koja je dosad prijetila da će „zamrznuti“ odnose i sa Unijom, dok vlada u Nikoziji bude predsjedavajući EU.

Turci su na sjeveru Kipra 1983. godine jednostrano proglasili svoju državu, koju je dosad priznala samo Ankara.

Republika Kipar, koja predstavlja cijelo ostrvo, član je EU i Ujedinjenih nacija. Pregovori dvije zajednice, grčke i turske, o ponovnom ujedinjenju ostrva već godinama se vode pod pokroviteljstvom UN, ali zasad bez većih uspjeha. Dvije strane ne mogu da se dogovore oko podjele vlasti u budućoj federaciji i povraćaju grčke imovine koju su zaposjeli Turci na sjeveru ostrva.

Ostavi poruku