Конвој аутомобила руског Министарства за ванредне ситуације са 284 тона хуманитарне помоћи за Србе са Косова кренуо је јутрос из града Ногинск у московском региону, саопштио је портпарол руског Министарства за ванредне ситуације.

„Хуманитарни конвој у коме је 25 возила кренуо је јутрос у 6.05 часова по московском времену из 179 центра руског Министарства за ванредне ситуације у Ногинску“, саопштио је портпарол.

Он је додао да ће конвој допремити генераторе, покриваче, храну и намјештај за Србе са Косова. Помоћ би требало да стигне 12. децембра.

Портпарол је подсјетио да је у новембру авионом „Иљушин 76“ руског Министарства за ванредне ситуације транспортована прва пошиљка од 36 тона хуманитарне помоћи Србима са Косова.

Русија је послала ову хуманитарну помоћ на основу погоршања ситуације на Косову. Почетком новембра више од 20.000 Срба са Косова поднијело је у Београду захтјев за добијање руског држављанства.

Према информацијама медија у Србији, 30. новембра број захтјева повећан је на 70 000.

Већина заинтересованих не планира да се пресели у Русију, али једноставно жели да добије заштиту од Москве.

Портпарол руског Министарства иностраних послова је 1. децембра саопштио да Москва не може да испуни захтјев Срба са Косова.

Ostavi poruku