Америчка беспилотна летјелица, за коју Техеран тврди да је оборио, била је једна од летјелица агенције ЦИА које годинама шпијунирају Иран из једне америчке базе у Авганистану, сазнаје америчка агенција АП.

Амерички званичници, које агенција наводи као изворе за ову информацију, тврде да је иста верзија беспилотне летјелице РQ-170 коришћена за осматрање прије акције у којој је у мају убијен вођа Ал Каиде Осама бин Ладен у Пакистану.

Исти неименовани извори наводе да су САД изградиле ваздухопловну базу у Шиндаду, на западу Авганистана, како би се у њој дугорочно стационирале и из ње изводиле осматрачке мисије и чак специјалне операције у Ирану, уколико то буде потребно.

Иако засад није одобрена ниједна специјална мисија у Ирану, америчка војска има резервне планове за овакве тајне мисије, наводе извори АП-а.

ЦИА и Пентагон су одбили да коментаришу ове наводе.

Иран је у недјељу саопштио да су његове оружане снаге обориле америчку беспилотну летјелицу у свом ваздушном простору.

Пентагон је наредног дана демантовао те тврдње, истичући да нема никаквих показатеља да је летјелица оборена непријатељском активношћу, а команда НАТО је саопштила да би, можда, могла да буде у питању летјелица која је нестала прошле недјеље у западном Авганистану.

Као један од разлога демантовања тврдњи Техерана, званичници САД наводе и то што је летјелица била програмирна да се аутоматски врати у базу и у случају губитка комуникацијског линка.

Нови инцидент додатно је појачао напетост између Ирана и Запада, насталу због спорног нуклеарног програма Техерана, због ког су САД и друге западне земље прошле недјеље увеле нове санкције за ову блискоисточну земљу.

Ostavi poruku