Прве сњежне падавине, које су током ноћи захватиле западне крајеве Републике Српске, романијску регију и више предјеле у Херцеговини, отежавају и успоравају одвијање саобраћаја, али су сви путни правци проходни, а коловози већим дијелом мокри и клизави, саопштено је из Ауто-мото савеза РС.

Дежурне екипе зимских служби су на терену и извршиле су чишћење и превентивно посипање, а засњежених коловоза има у вишим предјелима и преко планинских превоја Рогоја, Романије, Јахорине, Хан Погледа и Чемерног, гдје се савјетује опрез при вожњи, уз обавезно посједовање зимске опреме, а за теретна возила са приколицом и шлепере уопотреба ланаца.

На дионици пута Шешлије – Јоховац, због колотрага, могућа је појава воде па се возачима савјетује опрезнија вожња.

На дионицама у усјецима постоји опасност од ситнијих одрона, а посебно се скреће пажња на путне правце Миљевина – Добро Поље – Брод на Дрини, Кнежево – Угар, Карановац – Витовље и Ободник – Борје.

На дионици Бањалука – Клашнице возачи се упозоравају да возе пажљиво, јер је на дијелу надвожњака „Залужани“, због радова, коловоз сужен и саобраћа се наизмјенично.

Радови су актуелни и на путним правцима дионице Шепак – Каракај, Тишча – Луке, Гацко – Фоча, Вишеград -Вардиште, Рогатица – Саставци – Устипрача, Копачи – Устипрача, те Рогатица – Борике и Укрина – Г.Вијака.

На дионици локалног пута Дубрава Стара – Вијачани Горњи забрањује се саобраћај за возила која прекорачују осовинско оптерећење од шест тона по осовини.

Због снијега који је падао током ноћи или још пада, отежано је и успорено саобраћање на већини путних праваца у Федерацији БиХ, па се апелује на возаче да возе максимално опрезно и да вожњу прилагоде тренутним условима и стању на путевима.

Посебно се упозорава на дионице преко планинских превоја, гдје снијега на коловозу има од два до пет центиметара – Босански Петровац-Дрвар, Кључ-Босански Петровац, Купрес-Ливно-Томиславград, Гламоч-Млиниште, Тузла-Бијељина и Сарајево-Тузла.

На граничним прелазима у БиХ јутрос нема задржавања.

Бањалука

Снијег који је синоћ почео да пада изненадио је једино „Електродистрибуцију“ јер је око два сата иза поноћи у појединим дијеловима Бањалуке нестало струје.

Улице су, дјелимично захваљујући томе што је снијег био „натопљен“ водом, у јутарњим часовима биле окупане танким слојем воде, а једино је на надвожњацима и мостовима током ноћи постојала минимална опасност од клизања. И та опасност је касније отопљена вишом јутарњом температуром.

Радост је кратко трајала за дјецу, али биће још прилике за њих, као и поправног за оне који су овог пута заказали.

Прве падавине након дужег времена требале би да зауставе приче о могућим редукацијама воде и рестрикцијама струје.

Кварови

Сњежне падавине које су синоћ захватиле подручје града Бањалука проузроковале су од 20 часова проблеме у испоруци електричне енергије.

Због квара на далеководу више насеља није имало струју.

Тако су без струје остала насеља Доња Пискавица, дио Бистрице, Борковића и Доње Пискавице, затим Понир и Бијели Поток, Хан Кола и Перван, те Козица и Трамошња. Без електричне енергије су остала и насеља Добриња, Стричићи и Кнежевићи, Рекавице, Крупа на Врбасу, Бочац, док од поноћи струју нису имали мјештани насеља Бронзани Мајдан, Драгочај, Страњани, Карановац, Топићи и Јагаре.

Како је саопштено из надлежног предузећа за испоруку електричне енергије, радови на откланању кварова биће отклањани у току дана.

Највише снијега у Стричићима

Први снијег, који је синоћ пао у Бањалуци, није изненадио екипе зимске службе, које су на терену извршиле посипање и чишћење тамо гдје је било потребно.

Према подацима са терена, које је прикупило надлежно Одјељење за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја, сви путни правци на подручју града Бањалука су проходни, а снијега највише има у Стричићима (20 центиметара), док је десетак центиметара нападало на подручју Агиног села, Љубачева, Крмина и Стратинске.

Из Административне службе града Бањалука грађане подсјећају да су према Одлуци о комуналном реду, дужни да уклањају снијег и лед испред стамбених зграда, свако испред свога улаза, док су власници и корисници пословних простора дужни да уклањају снијег и лед са јавних површина уз објекат – у ширини најмање два метра, те да уклањају снијег и лед са кровова пословних и стамбених зграда ако представљају опасност за пјешаке и возила.

Како истичу у Административној служби града, при скупљању снијега и леда, мора се водити рачуна о проходности коловоза и тротоара, те подсјећају грађане да је забрањено изношење и гомилање снијега и леда из дворишта, башта и других слободних површина на улице и тротоаре.

„Забрањено је и бацање снијега и леда испред зграда – на саобраћајнице, сливнике и шахтове, депоновање снијега и леда у паркове и на зелене површине и санкање и клизање на јавним саобраћајним површинама“, истичу у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Административне службе града Бањалука.

Источно Сарајево

На подручју града Источног Сарајева јутрос је освануо први сњежни покривач, висине од 10 до 15 центиметара.

Висина снијега, који је почео да пада синоћ, јутрос је на Палама износила око 15, а у Лукавици око 10 центиметара. Снијег је прекрио и олимпијску планину Јахорину, на којој је у суботу и званично отворена зимска туристичка сезона.

На Јахорини је висина снијега 15 центиметара, температура ваздуха минус пет степени, а превладава облачно вријеме.

У Олимпијском центру „Јахорина“ тврде да су спремни за зимску туристичку сезону, да су стазе припремљене, а и цијене смјештаја и ски-пасова су прилагођене платежној моћи грађана.

Соколац

Због сњежних падавина на подручју општине Соколац без струје је 35 киловолтни далековод Равна Романија, тако да је без напајања једна трафостаница, а око 30 корисника нема електричну енергију.

Руководилац екипе на одржавању мрежа и постројења у соколачкој Радној јединици „Електродистрибуције“ Жарко Бартула рекао је данас Срни да је у квару далековод Каљина и да струје нема на више од 20 трафостаница и у више од 20 села.

Према његовим ријечима, у квару је далековод „Аутобаза“ за Мјесну заједницу Жљебови тако да струје нема више од десет села чија су домаћинства прикључена на осам трафостаниница, као и далековод Соколовићи који струјом снабдијева више села.

Он је напоменуо да су отклоњени кварови на далеководу Унис, а да су узрок биле прекинуте жице по којима је нападао снијег.

Бартула је додао да су екипе на терену и да би кварови требало да буду отклоњени током дана, те да има мањих кварова на ниско-напонској мрежи.

Хан Пијесак

Због обилних сњежних падавина на подручју општине Хан Пијесак, које су у току ноћи створиле намете који мјестимично достижу и висину до 50 центиметара, дошло је до проблема у електроснабдјевању општине.

Нагли пораст температуре узроковао је топљење снијега које је донијело нове проблеме у електро-систему, па је око 11.00 часова дошло до квара на трафо станици која је без напона оставила цијелу општину Хан Пијесак.

Радници су на терену, а према првим процјенама квар би могао бити отклоњен у наредних пар часова, потврдили су Срни у Услужном центру Електро-Бијељина.

У току ноћи ван функције била су и два десеткиловолтна далековода, што је узроковало и прекид испоруке воде потрошачима. Кварови су отклоњени јутрос у 7.00 часова.

Промјенљиво облачно, на југу киша

У БиХ ће данас бити промјењиво облачно, док је послијеподне могућа слаба киша у јужним крајевима.

Вјетар слаб, сјеверног смјера. Највиша температура од два до седам, на југу до 13 степени Целзијусових.

Температура измјерена у седам часова: Бјелашница -8, Купрес -3, Дрвар -1, Сарајево, Бугојно и Ливно 0, Тузла, Зеница, Бањалука, Сански Мост и Горажде 1, Добој, Градачац, Јајце, Приједор и Дервента 2, Бијељина и Зворник 3, Бихаћ 4, Столац 6, Мостар и Требиње 7, Неум 9 степени Целзијусових.

Количине падавина у протекла 24 часа: Бањалука 51 литар, Билећа 49, Дрвар и Сански Мост 36, Мостар 34, Градачац 31, Требиње 30, Дервента и Добој 26, Вишеград 24, Горажде 22, Зворник 21, Јајце 20, Тузла и Столац 19, Сарајево и Бијељина 18, Ливно, Приједор и Зеница 16, Бихаћ 12, Купрес 10, Бугојно осам литара.

Извор: СРНА

 

Ostavi poruku