Prve snježne padavine, koje su tokom noći zahvatile zapadne krajeve Republike Srpske, romanijsku regiju i više predjele u Hercegovini, otežavaju i usporavaju odvijanje saobraćaja, ali su svi putni pravci prohodni, a kolovozi većim dijelom mokri i klizavi, saopšteno je iz Auto-moto saveza RS.

Dežurne ekipe zimskih službi su na terenu i izvršile su čišćenje i preventivno posipanje, a zasnježenih kolovoza ima u višim predjelima i preko planinskih prevoja Rogoja, Romanije, Jahorine, Han Pogleda i Čemernog, gdje se savjetuje oprez pri vožnji, uz obavezno posjedovanje zimske opreme, a za teretna vozila sa prikolicom i šlepere uopotreba lanaca.

Na dionici puta Šešlije – Johovac, zbog kolotraga, moguća je pojava vode pa se vozačima savjetuje opreznija vožnja.

Na dionicama u usjecima postoji opasnost od sitnijih odrona, a posebno se skreće pažnja na putne pravce Miljevina – Dobro Polje – Brod na Drini, Kneževo – Ugar, Karanovac – Vitovlje i Obodnik – Borje.

Na dionici Banjaluka – Klašnice vozači se upozoravaju da voze pažljivo, jer je na dijelu nadvožnjaka „Zalužani“, zbog radova, kolovoz sužen i saobraća se naizmjenično.

Radovi su aktuelni i na putnim pravcima dionice Šepak – Karakaj, Tišča – Luke, Gacko – Foča, Višegrad -Vardište, Rogatica – Sastavci – Ustiprača, Kopači – Ustiprača, te Rogatica – Borike i Ukrina – G.Vijaka.

Na dionici lokalnog puta Dubrava Stara – Vijačani Gornji zabranjuje se saobraćaj za vozila koja prekoračuju osovinsko opterećenje od šest tona po osovini.

Zbog snijega koji je padao tokom noći ili još pada, otežano je i usporeno saobraćanje na većini putnih pravaca u Federaciji BiH, pa se apeluje na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Posebno se upozorava na dionice preko planinskih prevoja, gdje snijega na kolovozu ima od dva do pet centimetara – Bosanski Petrovac-Drvar, Ključ-Bosanski Petrovac, Kupres-Livno-Tomislavgrad, Glamoč-Mlinište, Tuzla-Bijeljina i Sarajevo-Tuzla.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema zadržavanja.

Banjaluka

Snijeg koji je sinoć počeo da pada iznenadio je jedino „Elektrodistribuciju“ jer je oko dva sata iza ponoći u pojedinim dijelovima Banjaluke nestalo struje.

Ulice su, djelimično zahvaljujući tome što je snijeg bio „natopljen“ vodom, u jutarnjim časovima bile okupane tankim slojem vode, a jedino je na nadvožnjacima i mostovima tokom noći postojala minimalna opasnost od klizanja. I ta opasnost je kasnije otopljena višom jutarnjom temperaturom.

Radost je kratko trajala za djecu, ali biće još prilike za njih, kao i popravnog za one koji su ovog puta zakazali.

Prve padavine nakon dužeg vremena trebale bi da zaustave priče o mogućim redukacijama vode i restrikcijama struje.

Kvarovi

Snježne padavine koje su sinoć zahvatile područje grada Banjaluka prouzrokovale su od 20 časova probleme u isporuci električne energije.

Zbog kvara na dalekovodu više naselja nije imalo struju.

Tako su bez struje ostala naselja Donja Piskavica, dio Bistrice, Borkovića i Donje Piskavice, zatim Ponir i Bijeli Potok, Han Kola i Pervan, te Kozica i Tramošnja. Bez električne energije su ostala i naselja Dobrinja, Stričići i Kneževići, Rekavice, Krupa na Vrbasu, Bočac, dok od ponoći struju nisu imali mještani naselja Bronzani Majdan, Dragočaj, Stranjani, Karanovac, Topići i Jagare.

Kako je saopšteno iz nadležnog preduzeća za isporuku električne energije, radovi na otklananju kvarova biće otklanjani u toku dana.

Najviše snijega u Stričićima

Prvi snijeg, koji je sinoć pao u Banjaluci, nije iznenadio ekipe zimske službe, koje su na terenu izvršile posipanje i čišćenje tamo gdje je bilo potrebno.

Prema podacima sa terena, koje je prikupilo nadležno Odjeljenje za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, svi putni pravci na području grada Banjaluka su prohodni, a snijega najviše ima u Stričićima (20 centimetara), dok je desetak centimetara napadalo na području Aginog sela, Ljubačeva, Krmina i Stratinske.

Iz Administrativne službe grada Banjaluka građane podsjećaju da su prema Odluci o komunalnom redu, dužni da uklanjaju snijeg i led ispred stambenih zgrada, svako ispred svoga ulaza, dok su vlasnici i korisnici poslovnih prostora dužni da uklanjaju snijeg i led sa javnih površina uz objekat – u širini najmanje dva metra, te da uklanjaju snijeg i led sa krovova poslovnih i stambenih zgrada ako predstavljaju opasnost za pješake i vozila.

Kako ističu u Administrativnoj službi grada, pri skupljanju snijega i leda, mora se voditi računa o prohodnosti kolovoza i trotoara, te podsjećaju građane da je zabranjeno iznošenje i gomilanje snijega i leda iz dvorišta, bašta i drugih slobodnih površina na ulice i trotoare.

„Zabranjeno je i bacanje snijega i leda ispred zgrada – na saobraćajnice, slivnike i šahtove, deponovanje snijega i leda u parkove i na zelene površine i sankanje i klizanje na javnim saobraćajnim površinama“, ističu u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Administrativne službe grada Banjaluka.

Istočno Sarajevo

Na području grada Istočnog Sarajeva jutros je osvanuo prvi snježni pokrivač, visine od 10 do 15 centimetara.

Visina snijega, koji je počeo da pada sinoć, jutros je na Palama iznosila oko 15, a u Lukavici oko 10 centimetara. Snijeg je prekrio i olimpijsku planinu Jahorinu, na kojoj je u subotu i zvanično otvorena zimska turistička sezona.

Na Jahorini je visina snijega 15 centimetara, temperatura vazduha minus pet stepeni, a prevladava oblačno vrijeme.

U Olimpijskom centru „Jahorina“ tvrde da su spremni za zimsku turističku sezonu, da su staze pripremljene, a i cijene smještaja i ski-pasova su prilagođene platežnoj moći građana.

Sokolac

Zbog snježnih padavina na području opštine Sokolac bez struje je 35 kilovoltni dalekovod Ravna Romanija, tako da je bez napajanja jedna trafostanica, a oko 30 korisnika nema električnu energiju.

Rukovodilac ekipe na održavanju mreža i postrojenja u sokolačkoj Radnoj jedinici „Elektrodistribucije“ Žarko Bartula rekao je danas Srni da je u kvaru dalekovod Kaljina i da struje nema na više od 20 trafostanica i u više od 20 sela.

Prema njegovim riječima, u kvaru je dalekovod „Autobaza“ za Mjesnu zajednicu Žljebovi tako da struje nema više od deset sela čija su domaćinstva priključena na osam trafostaninica, kao i dalekovod Sokolovići koji strujom snabdijeva više sela.

On je napomenuo da su otklonjeni kvarovi na dalekovodu Unis, a da su uzrok bile prekinute žice po kojima je napadao snijeg.

Bartula je dodao da su ekipe na terenu i da bi kvarovi trebalo da budu otklonjeni tokom dana, te da ima manjih kvarova na nisko-naponskoj mreži.

Han Pijesak

Zbog obilnih snježnih padavina na području opštine Han Pijesak, koje su u toku noći stvorile namete koji mjestimično dostižu i visinu do 50 centimetara, došlo je do problema u elektrosnabdjevanju opštine.

Nagli porast temperature uzrokovao je topljenje snijega koje je donijelo nove probleme u elektro-sistemu, pa je oko 11.00 časova došlo do kvara na trafo stanici koja je bez napona ostavila cijelu opštinu Han Pijesak.

Radnici su na terenu, a prema prvim procjenama kvar bi mogao biti otklonjen u narednih par časova, potvrdili su Srni u Uslužnom centru Elektro-Bijeljina.

U toku noći van funkcije bila su i dva desetkilovoltna dalekovoda, što je uzrokovalo i prekid isporuke vode potrošačima. Kvarovi su otklonjeni jutros u 7.00 časova.

Promjenljivo oblačno, na jugu kiša

U BiH će danas biti promjenjivo oblačno, dok je poslijepodne moguća slaba kiša u južnim krajevima.

Vjetar slab, sjevernog smjera. Najviša temperatura od dva do sedam, na jugu do 13 stepeni Celzijusovih.

Temperatura izmjerena u sedam časova: Bjelašnica -8, Kupres -3, Drvar -1, Sarajevo, Bugojno i Livno 0, Tuzla, Zenica, Banjaluka, Sanski Most i Goražde 1, Doboj, Gradačac, Jajce, Prijedor i Derventa 2, Bijeljina i Zvornik 3, Bihać 4, Stolac 6, Mostar i Trebinje 7, Neum 9 stepeni Celzijusovih.

Količine padavina u protekla 24 časa: Banjaluka 51 litar, Bileća 49, Drvar i Sanski Most 36, Mostar 34, Gradačac 31, Trebinje 30, Derventa i Doboj 26, Višegrad 24, Goražde 22, Zvornik 21, Jajce 20, Tuzla i Stolac 19, Sarajevo i Bijeljina 18, Livno, Prijedor i Zenica 16, Bihać 12, Kupres 10, Bugojno osam litara.

Izvor: SRNA

 

Ostavi poruku