Лидер СДП-а и будући премијер Хрватске Зоран Милановић рекао је да жели да створи државу реда и рада, уз поштовање људских права.

Што се првих корака нове владе тиче, Милановић је рекао да имају 50 дана у којима треба спасити Хрватску од пада кредитног рејтинга, а то ће, како каже, бити учињено доношењем буџета.

Он је рекао да неће бити смањене пензије и нити отпуштања у јавној управи, али ће примијенити другачији приступ и динамику запошљавања. „Ако два оду, један долази. То неће имати тренутни учинак, али већа отпуштања у јавној управи продубила би рецесију“, рекао је Милановић.

Милановић је додао да намјерава да објави регистар хрватских ратних ветерана и декриминализује лаке дроге.

„Регистар је већ доспио у јавност и никога неће изложити безбједносном ризику. Када бисмо радили ревизију био би то губитак времена и превише негативне енергије“, рекао је Милановић за РТЛ.

Говорећи о декриминализацији лаких дрога, Милановић је рекао да то не значи учинити то некажњивим, него учинити да то није кривично дјело, да се не иде у притвор и  да полиција не диже статитике на томе.

„Дрога је зло, али нису зло бенигни пушачи марихуане, које позивам да то не раде“, рекао је Милановић.

Он је изразио наду да би конститутивна сједница Хрватског сабора могла да буде одржана и прије Божића – 25. децембра, додајући да му се жури да преузме власт, јер је земља у кризи и потребно је донијети одлуке.

Извор: СРНА

Ostavi poruku