Државна секретарка САД Хилари Клинтон оцијенила је данас да су парламентрани избори у Русији били намјештени.

„Руски гласачи заслужују да се спроведе истрага о изборној превари и манипулацији“, рекла је Клинтонова на министарском састанку ОЕБС-а у Вилњусу.

Опозиционе руске партије и независни посматрачи саопштили су да је током парламентарних избора у Русији, на којима је највише гласова освојила странка Јеинствена Русија премијера Владимира Путина, било доста кршења изборних правила.

Посматрачи ОЕБС-а су оцијенили да су изборе обиљежиле бројне неправилности и приликом пребројавања гласова.

Министарском састанку ОЕБС-а присуствује и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, али се он током свог боравка у Вилњусу неће одвојено састати с Хилари Клинтон, наводи агенција Асошиејтед прес.

Америчка државна секретарка је данас критиковала и кршење људских права у Бјелорусији и најавила да ће састати са активистима из те земље која се сматра посљедњим бастионом једног диктаторског режима у Европи.

Коментраишући побједу исламистичких партија на парламентарним изборима у Египту, Хилари Клинтон је рекла да то не смије да Египат врати корак уназад у његовој борби за демократију.

Она је изразила страховање да би послије побједе тврдокорних исламистичких партија, људска права, посебно права жена у Египту, могла поново да буду угрожена.

„Очекујемо да сви ученици демократских процеса подрже поштовање универзалних људских права, укључујући и права жена, и да омогуће вјерске слободе“, нагласила је државна секретарка САД. Хилари Клинтион је јуче почела петодневну турнеју по Европи током које су планиране њене посјете Њемачкој, Литванији, Швајцарској, Белгији и Холандији.

Ostavi poruku