Белгијске политичке странке синоћ су коначно постигле договор о коалицији за формирање владе, послије рекордног периода послије избора без формирања највишег органа извршне власти.

Нова владајућа коалиција од шест странака, која је већ изгубила годину и по од четворогодишњег мандата, обећала је у споразуму на 180 страница да ће провести реформе и стабилизовати државне финансије.

Влада ће морати да задовољи захтјеве фламанске већине, која говори холандски језик, о прекиду даљег јачања овлаштења белгијских региона, и можда ће морати да састави нови буџет, пошто економисти оцјењују да је садашњи нацрт превише оптимистичан у погледу прогнозираног економског раста.

Разговори о буџету трајали су шест седмица и закључени су на крају 18-очасовне расправе, након што је агенција „Стандард&Поорс“ умањила кредитни рејтинг Белгије са ААА на АА+.

Нову владу предводиће лидер социјалиста, франкофон Елио Ди Рупо. Он ће задржати већину министара из привременог кабинета вршиоца дужности премијера Ива Летерма, али ће им додијелити друге улоге.

Фламански хришћански демократа Стивен Ванакере постаће министар финанисија, а франкофонски либерал Дидије Рејндер биће именован за министра спољних послова. Нова влада положиће заклетву током дана, саопштила је краљевска палата.

Ди Рупо ће бити први белгијски министар са француским као матерњим језиком од 1979. године и први из региона Валоније од 1974. године. Истовремено, он ће бити први син имиграната на челу белгијске владе и прва особа на овој функцији која се отворено изјашњава као хомосексуалац.

Анкета у листу „Соар“ показала је да само 29 одсто Фламанаца имају повјерење у Ди Рупа, док подршка у франкофонској Валонији достиже 69 одсто.

Странка Н-ВА, која се залаже за отцјепљење Фландрије од Белгије, има подршку од 35 одсто међу фламанским гласачима.

Разговори о формирању владе, у којима је учествовала и Н-ВА, били су блокирани мјесецима, због чега су се појавиле спекулације о могућем распаду Белгије послије 181 године постојања.

Извор: СРНА-РОЈТЕРС

Ostavi poruku