Beograd i Priština postigli dogovor o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, potvrdio Borislav Stefanović ocenivši da sporazum ne prejudicira status Kosova. Osma runda dijaloga je završena, ali će konsultacije oko regionalnog predstavljanja Prištine biti nastavljene video-linkom.

  • 12.52 – Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović, u obraćanju novinarima u Briselu, potvrdio da je postignut dogovor o administrativnim prelazima.

Delegacije Beograda i Prištine postigle su u Briselu dogovor o integrisanom upravljanju na administrativnim prelazima, dok će se konsultacije o regionalnom predstavljanju Prištine na regionalnim skupovima biti nastavljene putem video linka.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović je, posle dodatnih konsultacija sa predstavnicima Evropske unije, potvrdio da je postignut sporazum. Stefanović je sporazum nazvao zadovaljavajućim, ističući da on ne prejudicira status Kosova i ne proizvodi administrativnu u državnu granicu.

Prema sporazumu, čije je detalje saopštio Stefanović, na jedinstvenom prelazu biće predstavnici Ministarstva finansija i policije Srbije, predstavnik kosovske policije, kao i predstavnik Euleksa koji će imati izvršna ovlašćenja. Na prelazima će se nalaziti i „carinski svedok“, predstavnik kosovske carine koji će imati posmatračku ulogu.

Prelazi Jarinje i Brnjak su sporazumom izdvojeni u odnosu na ostale, na kojima će takođe biti primenjivano zajedničko upravljanje, rekao je Stefanović.

Šef tima Beograda rekao je da nema dogovora o fiskalnim prihodima na prelazima i da je to pitanje ostavljeno za kasniju fazu dijaloga.

Građani koji koriste dokumenta i registarske tablice Republike Srbije, prema ordredbama sporazuma, moći će nesmetano da putuju, rekao je Borislav Stefanović.

Savet Evropske unije još sinoć je saopštio da su Beograd i Priština, tokom osme runde pregovora, postigli sporazum o integrisanom upravljanju prelazima. „To znači da će strane postepeno uspostaviti zajedničke, integrisane, jedinstvene i bezbedne punktove na svim zajedničkim prelazima i da će Euleks biti prisutan u skladu sa svojim mandatom“, precizirano je u saopštenju.

Uticaj na evrointegracije

Šef beogradskog tima Borislav Stefanović rekao je da sporazum o administrativnim prelazima na Kosovu pokazuje da će biti teško da neko kaže da Srbija nije zrela da učini novi korak ka članstvu u Evropskoj uniji.

Stefanović je rekao da je pregovarački proces jedini okvir za rešavanje tako teških problema kao što su oni na Kosovu, istakavši da bi održavanje postojećeg stanja bilo jako loše za nacionalne interese Srbije.

Odgovarajući na pitanje novinara da li smatra da će dogovor o prelazima uticati da Srbiji bude odobren status kandidata za članstvo u EU, Stefanović je rekao da će sporazum ojačati spoljnopolitičku poziciju Beograda.

„Sporazumom o administrativnim prelazima sa Prištinom i EU biće ojačana spoljnopolitička pozicija Srbije, pa i izgledi za dalji napredak u evropskim integracijama“, rekao je Stefanović.

Ostavi poruku