Предсједник Народне скупштине Републике Српске /РС/ Игор Радојичић оцијенио је да у БиХ више нема потенцијала за избијање новог ратног сукоба, али да постоји врло озбиљна пријетња и опасност од тероризма.

„Обавјештајно-безбједносне структуре у БиХ знају да у земљи постоји 3 000 терориста и да се обавља војни тренинг екстремиста на Влашићу, те да терористи живе у неколико села у околини Санског Моста и Травника у паралелним заједницама и нико ништа не чини на том питању“, истакао је Радојичић на предавању у оквиру  семинара на Независном универзитету Бањалука /НУБЛ/ под називом „Актуелни политички тренутак у БиХ“.

Радојичић је рекао да је за то добрим дијелом одговорна и међународна заједница којој одговара да у оваквој БиХ „мијеша карте“  на начин да „помало завади и учествује у развађању“ и која је апсолутно упозната са безбједносним кретањима, пријетњама тероризмом  и кретањем терористичких група и ништа не чини да то спријечи.

Говорећи о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, Радојичић је рекао да се БиХ у овом тренутку налази веома далеко од формирања нове власти на нивоу БиХ, јер је очито да је кључ политичког неспоразума на нивоу Федерације БиХ /ФБиХ/.

Радојичић је навео да је покушај СДП-а БиХ да на мала врата изврши реформу Устава БиХ довео до садашње политичке кризе.

„БиХ се тренутно налази на  тачки на којој се ломи – да ли ће се у будуће на мала врата промијенити унутрашње уставно уређење без уставних амандмана или ће се све вратити некој основној дејтонској концепцији која подразумијева два ентитета, три конститутивна народа и комплексан систем одлучивања“, истакао је Радојичић.

Он је рекао да је на политичкој сцени у Републици Српској  новина да је у посљедње вријеме  први пут дошло до приближавања двије најјаче политичке странке –  СНСД-а и СДС-а – и њиховог коалиционог дјеловања у парламенту БиХ, иако су те странке некад биле жестоко супростављене.

Радојичић је навео да БиХ није испунила највећи дио услова за приступање ЕУ, није имплементирана одлука Европског суда за људска права у предмету „Сејдић-Финци“, попис становништва, закон о систему државне помоћи, а нису изграђени ни механизми унтрашњег договора у БиХ.

Говорећи о економској ситуацији у БиХ, предсједник Народне скупштине Републике Српске оцијенио је да ће 2012.година бити економски врло тешка.

„Српска  ће се некако извући из економске кризе у наредној години, под условом да се унутар евро зоне и земаља окружења не десе неки већи економски ломови, који се могу прелити на БиХ“, закључио је Радојичић.

Представница Џендер центра Владе РС Дијана Тепшић истакла је да су жене и даље упадљива мањина у политичком и јавном животу РС.

„Иако је женама формално-правно осигурана равноправност и могућност да бирају и буду биране без дискриминације путем јавних избора, да равноправно учествују у расподјели функција власти и на мјестима одлучивања и даље постоје укоријењене традиционалне предрасуде и препреке и став да женама није мјесто у јавној, већ у приватној сфери“, додала  је Тепшићева.

Ostavi poruku