Савјет министара БиХ не може да буде формиран јер за то не постоји политичка воља бошњачких и хрватских странака у Федерацији БиХ, оцијенио је данас Младен Босић, предсједник СДС-а.

„Ситуација је све озбиљнија. Како ствари сада сада стоје, Никола Шпирић би могао бити доживотни, а могуће и посљедњи предсједавајући Савјета министара БиХ, јер се у овом моменту не назире рјешење“, рекао је он.

По Босићевим ријечима, на недавним неформалним разговорима у Италији није било никаквих помака, због чега он не може да схвати на основу чега поједини политички лидери и неки представници међународне заједнице дају оптимистичке изјаве и тврде да ће врло брзо ситација бити разријешена.

Подсјећајући да је Златко Лагумџија, лидер СДП-а, заговорник промјене Устава и грађанске БиХ, Босић је нагласио да РС и њени грађани неће никада прихватити такав приједлог.

Због кризе у вези с формирањем власти очекује реакције међународне заједнице, а прије свега Европске уније и Савјета Европе, који ће крајем јануара разматрати извјештај о БиХ.

„СДС је у више наврата нудио рјешења овог проблема, али то није наишло на разумијевање странака из Федерације БиХ“, рекао је Босић.

Отварање аутопута Бањалука – Градишка Босић сматра успјехом РС, али каже да би „неко требало да одговара за кашњење у изградњи и да би требало спровести истрагу о цијени километра аутопута“.

„Присуство предсједника Србије Бориса Тадића искориштено је искључиво у политичке сврхе. Он је у сриједу требало да се нађе у Косовској Митровици, са српским народом“, истакао је Босић.

Коментаришући измјене и допуне Изборног закона РС, изгласане у Народној скупштини РС, Босић је рекао да оне иду на руку владајућој структури и да могу да промијене политичку сцену у РС.

„Ако се тако буде радило, то значи да ће свака будућа власт поново мијењати Изборни закон према потребама своје кампање“, закључио је Босић.

Тихић: Нема потребе за новим састанком

Сулејман Тихић, предсједник СДА, изјавио је данас у Сарајеву да не треба заказивати нови састанак лидера странака у БиХ и, како је рекао, правити нову бламажу и замајавати јавност.

Он је изјавио да лидери водећих странака у БиХ ни на састанку у Италији ни послије тога нису успјели да усагласе разлике које су постојале током сусрета у Брчком и Сарајеву када је ријеч о формирању Савјета министара.

„Ријеч је о двије групе проблема. Прва је концептуалне природе, када је у питању подјела позиција у Савјету министара, а друга је што различито читамо текст члана девет Устава БиХ“, каже Тихић.

Драган Човић, предсједник Хрватске демократске заједнице, изјавио је да је у Сарајеву очекивао састанак лидера странака чији посланици чине колегијуме оба дома Парламентарне скупштине БиХ о формирању Савјета министара БиХ. Према његовим ријечима, Тихића треба питати зашто овај састанак није одржан.

Игор Радојичић, члан Главног одбора Савеза независних социјалдемократа, рекао је јуче да је кључ проблема о формирању Савјета министара у Федерацији БиХ, у којој се, како је рекао, сударају национални и квазиграђански принципи, те да неће ни бити Савјета министара БиХ док то питање не буде ријешено.

Ostavi poruku