Dvojica građana i dva pripadnika Kfora povređena su u sukobima na barikadi u Jagnjenici. Kfor jutros oklopnim vozilom pomerio barikadu na putu Kosovska Mitrovica – Zubin Potok.

  • 12.12 – Građani masovno dolaze iz Zvečana i Ibarskog Kolašina na barikadu u Jagnjenici.
  • 12.02 – Dva Srbina ranjena gumenim mecima, javlja reporter RTS-a.
  • 11.54 – Dva vojnika Kfora povređena u pucnjavi, rekao portparol Kfora, prenosi Rojters.
  • 11.27 – Portparol Kfora Uve Novicki rekao agenciji Beta da nema informacija o tome da su se tokom akcije Kfora čuli rafalni pucnji i da je pucano na vojnike.
  • 11.15 – Došlo je do koškanja građana i Kfora, vojnici bacili suzavac, javio reporter RTS-a.
  • 11.04 – Jedan vojnik Kfora ranjen, javio Tanjug. Predstavnik Kfora zatražio je od predsednika opštine Zubin Potok Slaviše Ristića da pozove Srbe da se raziđu.
  • 10.44 – Oliver Ivanović kritikovao je uklanjanje barikade ocenivši da Kfor takvim akcijama neće rešiti problem na severu Kosova.

U sukobima vojnika Kfora i građana na barikadi kod Jagnjenice povređena su dva vojnika i dvojica građana. Do sukoba je došlo pošto su nemački i austrijski pripadnici Kfora, jutros oko 9.15, uklonili barikadu na putu Kosovska Mitrovca – Zubin Potok.

Kfor je oklopnim transporterom izgurao kamione i autobus kojima je bio blokiran put, a zatim postavio bodljikavu žicu umesto barikade. Srbi su nedaleko od stare, postavili novu barikadu.

Veliki broj građana okupio se na putu, a masovno pristižu i meštani iz Zvečana i Ibarskog Kolašina.

Prilikom koškanja sa vojnicima, Kfor je upotrebio suzavac, a koristio je i vodeni top kako bi rasterao građane.

Još uvek nema preciznih informacija koliko je zapravo vojnika Kfora povređeno. Portparol Frenk Martin rekao je da su dva vojnika ranjena, dok je jutros, preko razglasa, iz Kfora poručeno da su Srbi, pucajući iz vatrenog oružja, pogodili njihovog komandira u desnu ruku.

Portparol Kfora Uve Novicki je, međutim, rekao Beti, da nema informacija o tome da su se tokom akcije čuli rafalni pucnji i da je pucano na vojnike.

Istovremeno, Srbi negiraju da su koristili vatreno oružje.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić razgovarao je sa predstavnicima Kfora koji su od njega tražili da pozove meštane da se raziđu sa barikada.

Ristić je apelovao na građane da mirno protestuju, ne bacaju kamenice i da pregovaraju.

Sever-kosova-sa-logotipom-1.jpg

Ostavi poruku