Професор Факултета политичких наука у Београду Драган Веселинов изјавио је да Војводина треба да добије статус републике и да о томе треба да се распише референдум.

„Скупштина Војводине може сутра да распише референдум. Влада Војводине треба да заузме став, да увијек када се нападне елемент државности покрајине, а и општине имају елементе државности, да се дигне степен захтијева за Војводину“, рекао је Веселинов на трибини невладине организације Војвођански клуб.

Према његовим ријечима, Војводина и Србија су двије земље.

„Свака земља треба да има свој назив, а заједнички назив за обје нека се измисли. Порез на промет и царине наши су, а из тога ћемо се договорити о заједничким трошковима“, поручио је Веселинов, који је био министар у Влади Србије у вријеме премијера Зорана Ђинђића.

Он је оцијенио да би више од 50 одсто Срба у Војводини, као и велика већина осталих националних заједница, подржала референдум о томе да ли Војводина треба да буде република.

„У Војводини постоји расположење за слиједећи корак, а елита ћути. Војводини је потребна нова партија, партија референдума која зна шта је циљ – Војводина република“, казао је Веселинов.

Он је оцијенио да је идеја аутономне Војводине унутар Србије „исцрпљена“ и додао да је готово сто година откако је Војводина ушла у заједницу са Србијом довољан доказ за то.

„Сада нам ову биједну и цркнуту аутономију нападају. Нападају и заставу Војводине и грб. Криво им је што грб садржи три грба, Срема, Баната и Бачке из 1848. Бесмислено је да Војводина нема химну. Ко забрањује влади Војводине да распише конкурс за химну? ‘Гробари’, навијачи Партизана, имају химну, предузећа имају заставе“, навео је Веселинов.

Он је оцијенио да у Србији влада „манијакални страх од самосталности Војводине“.

„Србија никада неће дати Војводини аутономију са законодавном и извршном влашћу“, рекао је Веселинов.

Ostavi poruku